Helló, Dogecoin: most már a Solana a hetedik legértékesebb kriptovaluta

Alig pár napja számolhattunk be arról, hogy most már piaci kapitalizációját tekintve a Cardano a harmadik számú kriptovaluta, de a ranglistán további változások történtek. A Solana ugyanis a piaci értéket tekintve ezentúl a hetedik legnagyobb kriptónak számít. Az elmúlt néhány hét alatt 300%-ot emelkedett az árfolyama. Így a SOL, a Solana blokklánc natív tokenje a CoinGecko adatai szerint megelőzte a Dogecoint és előrejött a hetedik helyre. És az elmúlt 30 napban a hihetetlen növekedés több árcsúcsot is magával hozott. Hiszen még augusztus elsején egy SOL 35 dollárt ért, addig augusztus 31-én már 136 dollárt kellett egy tokenért fizetni. És a növekedés nem igazán lassul, a cikk írásának pillanatában majdnem 145 dollárt ér egy SOL.

Diagram

A Dogecoin és a Solana árfolyammozgásainak háttere

Ezzel szemben viszont azt láthatjuk, hogy DOGE nem igazán tartja a növekedési pályát stabilan. Az elmúlt 30 napban a dogecoin ára 46%-ot emelkedett, de az utóbbi egy hétben ez lassulni látszott és a növekedés csak 7% körüli volt. Azért azt fontos megemlíteni, hogy bár a dogecoin gyorsabban állt újra emelkedő pályára a piac július végi fellendülése után, még mindig sokkal változékonyabb az árfolyama, mint mondjuk egy BTC-nek. Ettől független azért a DOGE tulajdonosok sem panaszkodhatnak. Hiszen január elsején még 0,0055 dollárt ért egy DOGE, most már viszont majdnem 0,3 dollárt. Közben azért volt az árfolyam még májusban 0,73 dollár is. De így is január óta több ezer százalékot növekedett az ár.

A Dogecoin piaci kapitalizációja 38,7 milliárd dollár körül mozog a cikk írásakor, a Solana pedig már majdnem 40 milliárdon feszít. A Solanát amúgy sokan az Ethereum nagy riválisának tekintik, főleg az utóbbi leterheltsége miatt. Mert bár az Ethereum számít a legnagyobbnak az összes okosszerződést támogató blokklánc platform közül, rendkívül nagy a forgalom rajta, főleg a friss NFT-őrület okán. Ráadásul amíg nincs meg a váltás a 2.0-s hálózatra, addig az Ethereum bányászati modellje hihetetlen mennyiségű energiát fogyaszt. A Solana viszont már most egy nagyon energiahatékony proof-of-stake blokklánc, ami alacsony díjak mellett kínál gyors tranzakciókat. Ez pedig vonzza a DeFi és NFT aktivitást a platformra, az pedig hozzájárul az ár növekedéséhez. De azért a lényeg az, hogy míg az Ethereum DeFi protokollokban 126 milliárd dollár körüli összeg van zárolva, addig a Solanán ez a szám “alig” 3,6 milliárd dollár.