Hétfőn elhunyt Igor Bogdanoff is

72 éves korában, hat nappal szeretett testvére halála után hétfőn Igor Bogdanoff is elhunyt feltételezhetően a koronavírus fertőzés miatt kialakult komplikációk miatt. Igor ikertestvérével együtt került kórházba december 15-én koronavírus tünetekkel. Grichka, a fiatalabb fivér állapota gyorsan romlott és december 28-án a párizsi intézmény intenzív osztályán hunyt el.

Egy közeli barátjuk szerint egyikük se volt sose beteg, ezért úgy gondolták, hogy az oltás esetleges mellékhatásai nagyobb rizikót jelentenének számukra, így végül nem oltatták be magukat. A család eddig nem erősítette meg, hogy Igor valóban a koronavírus szövődményei miatt hunyt volna el, de a korábbi hírek alapján ő is megfertőződött a vírussal.

Tudományos fantasztikus

Az ikrek finoman szólva is ellentmondásos szereplők voltak tudományos körökben, majd később a kriptovaluták világában is. Az ikerpár a nyolcvanas években debütált egy francia tudományos fantasztikus televíziós sorozatban, ami megalapozta a későbbi hírnevüket. A Bogdanoff ikrek azonban a sorozat kifutása után is keresték a rivaldafényt, amit a 1991-ben kiadott Isten és tudomány című könyvük meg is hozott nekik. A könyv felemás sikert hozott: egyrészt a virginiai egyetem egyik professzora szerzői jogi pert indított miatta, ugyanakkor Franciaországban bestseller lett. A peren kívüli megegyezés után az ikrek új célt tűztek ki maguknak: dolgozni kezdtek a doktori fokozat megszerzéséért.

A közel tíz éves munka eredménye több tudományos cikk és végül egy diploma lett, ám ezek a tudós társadalom véleménye szerint nem képviselnek tudományos értéket. Ahogy Max Niedermaier, a világhírű fizikus mondta, az ikrek munkája csupán az éppen aktuális hívószavak egymás után dobált kupaca, amit ennek ellenére komolyan vettek. Egy francia kiadó ezt azzal egészítette ki, hogy az ikrekre a tudományos világ Kardashian családjaként lehet tekinteni, már ami a tudományos munkásságukat illeti.

Kriptomémek

2015-ben a Reddit felhasználói is felfedezték az ikreket, akiket titokzatos “ég és föld” urai típusú szereplőkként állítottak be. Természetesen az ikrek kapva kaptak az új szerepen és később már ők maguk szolgáltatták a hírveréshez az anyagot. Ilyen volt a legutóbbi nyilatkozatuk is, amiben azt állították, hogy ők is közreműködtek a Bitcoin létrehozásában.