Hétfőn indul a Bakkt bitcoin határidős tesztelése

A világ első bitcoin elszámolású határidős tőzsdéje, a Bakkt, hétfőn kezdi meg platformja tesztelését. A beharangozójára csütörtökön került sor a New York Stock Exchange (NYSE) tőzsde székházában.

“Az NYSE székházában ülünk – ez az első alkalom a bitcoin esetében,” nyilatkozta Dan Pantera korai bitcoin és altcoin befektető, a Bakkt Intézményi Digitális Eszköz Találkozón.

Sokat eddig nem tudtunk meg a találkozóról, de a Twitter bejegyzés elegendő bizonyíték arra, hogy tanúsítsa, a Bakkt gőzerővel dolgozik a rég várt bitcoin elszámolású határidős tőzsdéjének bevezetésén.

Kicsit ugyan késésben van az indulása, hiszen májusra ígérték, de a szabályozói megfelelés érdekében kitolták az indulás időpontját. A bejegyzés azt is valószínűsíti, hogy a Bakkt megkapta a zöld lámpát az áru és határidős kereskedési bizottságtól (CFTC), aminek a digitális eszközkereskedelem szabályozása érdekében módosítania kellett egyes régi szabályait.

Egy ilyen módosítás, a letétkezelő entitás minőségét illeti, amely szerint csak bank vagy befektetési társaság kezelhet letéteket. A bitcoin esetében azonban, mivel egyetlen bank se rendelkezik szabályozott bitcoin letéti szolgáltatással, a Bakktnak befektetési társasági státuszra kellett magát besoroltatnia a New York állam pénzügyi osztálynál.

Az viszont már kiderült, hogy a bitcoin elszámolású határidős kereskedéshez külön extra jogosítványokat kellett kiváltania a vállalatnak és amennyiben például ethereum elszámolásút kívánna indítani, akkor ugyanúgy végig kell járnia az adminisztratív labirintust.

A Bakkt bitcoin határidős indulása óriási jelentőségű a bitcoin és a kriptopénz befektetők számára, mivel Wall Street és az intézményi befektetők de facto legitimálják a Bitcoint (Ethereumot, de nem mást egyelőre) mint digitális befektetési eszköz ezzel több trillió dollárnyi fedezeti tőkealap, nyugdíjalap előtt nyitva meg a bitcoinba fektetés lehetőségét.

Persze nem érdemes azonnali intézményi rohamra számítani, de az opció a bevezetéstől számítva ott fog figyelni az intézményiek asztalán. Ismerve a bitcoin aszimmetrikus terjedését, egy év végén kiváltott média hype már könnyedén intézményi FOMO-ba csaphat, a 2017-es kiskereskedői FOMO után.

(Képen: Kelly Loeffler, Bakkt vezérigazgató a csütörtöki NYSE digitális eszköz találkozón)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük