Hiába próbálták kirakni, Jack Dorsey maradt a Twitter vezérigazgatója

Jack Dorsey maradt a Twitter vezetője, annak ellenére, hogy a társaság megállapodást kötött egy olyan befektetővel, aki ki akarta túrni a közösségi oldal társalapítóját.

A Twitter az Elliott Management fedezeti alappal kötött megállapodás után bejelentette, hogy a Silver Lake magántőke társaság 1 milliárd dollárt fektet a vállalatba. A Twitter azt nyilatkozta, hogy a Silver Lake-től származó pénzt a jövőben egy 2 milliárd dolláros részvény visszavásárlási program finanszírozásának részeként kívánja felhasználni.

Az Elliott Management-el kötött megállapodás értelmében, amely így a Twitter részvényeinek nagyjából 4%-ával rendelkezik, két új igazgatósági tagot is kineveznek. Ezek a tagok Egon Durban, a Silver Lake társigazgatója és ügyvezető partnere valamint az Elliott partnere Jesse Cohn lesznek. A Twitter igazgatótanácsa rajtuk kívül egy harmadik igazgató kijelölésén is gondolkodik. “Azokra a jelöltekre fókuszálunk most, akik a Twitter szolgáltatásainak sokszínűségét tükrözik. Akik komoly technológiai ismeretekkel és mesterséges intelligencia szaktudással rendelkeznek.” 

Dorsey-t nem sikerült eltávolítani pozíciójából

Az Elliott Management állítólag Dorsey-t el akarta mozdítani a Twitter vezérigazgatói székéből. Dorsey, aki egyben a Square fizetési társaság ügyvezető igazgatója is korábban azt mondta, hogy fél évet fog Afrikában tölteni. A múlt héten, a Morgan Stanley Technology, Media & Telecom konferencia befektetési konferenciáján Dorsey úgy nyilatkozott, hogy részben a globális koronavírus járvány kitörése miatt fontolgatja az Afrikába költözését.

Patrick Pichette, a Twitter vezető független igazgatója és a Google korábbi pénzügyi igazgatója úgy érvelt, hogy “a vezérigazgatói struktúránk egyedi, ugyanúgy, mint Jack és a cég.” A társaság igazgatósága ideiglenes igazgatótanácsot hoz létre, amely „új megjelenést ad a Twitter végrehajtó vezetői struktúrájának. ”

Dorsey nyilatkozatában kijelentette, hogy „A Silver Lake Twitterbe történő befektetése az eredményes munkánkban és az előrelépésünkben vetett erős bizalom jele. Ők a technológia és a pénzügy egyik legelismertebb hangjai és szerencsések vagyunk, hogy új partnerünkké és igazgatótanácsunk tagjaivá váltak. Üdvözöljük Egon és Jesse támogatását és örömmel várjuk pozitív hozzászólásaikat, miközben folytatjuk ügyfeleink számára a szolgáltatás kiépítését és növeljük a részvényesek érdekeit.” 

Az Elliott Management korábban olyan vállalatok részvényeit vásárolta fel, amelyek problémákkal küzdöttek. Tavaly ősszel az AT&T-nél vásárolta be magát, előtte pedig a Time Warner és a DirecTV-vel kapcsolatban kötött ügyleteket.

Örülünk, hogy a Twitter-rel együtt létrehozhattunk egy épító jellegű megállapodást”, mondta Cohn nyilatkozatában. „A Twitterbe azért fektettünk be, mert óriási lehetőséget látunk a társaságban. Alig várom, hogy együtt dolgozhassak Jackkel és az igazgatósággal, hogy a Twitter teljes potenciálját kiaknázzuk. “

A Twitter részvényei 5,7%-kal csökkentek hétfő reggel, a koronavírus gazdasági hatásaitól való félelem közepette.  Később magára talált, de így is 3%-os mínusszal zárta a napot.