Hiába vágtak le 6 nullát, mélyrepülésben Venezuela digitális bolivárja

A venezuelai központi bank október 1-jén átnevezte a bolivárt és hat nullát faragott le az eszméletlenül elértéktelenedett valutából. Ennek az intézkedésnek azonban úgy tűnik nem volt komoly hatása, hiszen alig néhány órával később a bolivár több mint 20%-ot veszített az értékéből az amerikai dollárral szemben.

A venezuelai központi bank, az ország monetáris politikáját diktáló intézmény, a latin-amerikai ország hivatalos fizetőeszközét, a bolivárt átnevezte, hogy egyszerűsítse a nagy összegű fizetések és a pénzkezelés műveletét. Ezzel egyidőben a valuta értékéből hat nullát vágott le, így 1 000 000 bolivár mostantól csak 1 bolivár.

Az intézkedést még augusztusban jelentették be, amikor a központi bank közölte, hogy a valuta nevét digitális bolivárra változtatja, ami spekulációkat indított el egy esetleges központi banki digitális valuta kibocsátásáról az országban. A bank azonban nem mutatott be erre vonatkozó jelentéseket, ehelyett új bankjegyek kibocsátását zengte be.

A banki és pénzügyi intézmények szeptember 30-án leállították a lakosságnak nyújtott szolgáltatásaikat, hogy a platformjukon a szükséges változtatásokat alkalmazzák, hogy az ott lévő megtakarítások megfeleljenek az új átnevezett valutának.

Bénító leértékelés

Az új digitális bolivár azonban nem hozta a várt teljesítményt, hiszen gyors ütemben veszített értékéből alig néhány órával az intézkedés után. Az egyik legnépszerűbb venezuelai dollár-árfolyam-oldal, a Monitor Dolar Paralelo szerint az árfolyam mindössze két nap alatt 4 317 970,70 bolivár/dollárról 5 140 000 bolivárra esett. Ez azt jelenti, hogy a fiat valuta nagyjából 20%-ot veszített értékéből.

Egyes elemzők arról számoltak be, hogy a kormány valószínűleg forrásinjekcióval lép be a devizapiacra, hogy rövid távon alacsonyan tartsa az árfolyamot. Tomás Socías López venezuelai elemző a helyi médiának nyilatkozva kijelentette, hogy a kormány hetente akár 30 millió dollárnyi likviditást is bevihet a devizapiacra azzal a céllal, hogy mesterségesen alacsonyan tartsa az árfolyamot.

Ez a döntés azonban sokba kerülne Maduro kormányának, amelynek más célokra szánt forrásokat kellene átcsoportosítania az árfolyam ellenőrzésére. Az ország jelenleg üzemanyaghiánnyal küzd, és a polgároknak órákat kell várniuk arra, hogy megtankolják járműveiket, ami számos tényező következménye, többek között a helyi finomítók pocsék műszaki állapotáé is.

Ezért egyre több venezuelai fontolgatja a kriptovaluták, mint alternatív befektetési és megtakarítási eszközök használatát. A dollárra azonban még mindig úgy tekintenek az országban, mint a megmentő valutára.