Hírek és hírmorzsák a kriptovaluták világából február első hetéből

Általános piaci hírek

Megtörtént az első olyan részvénycsere a két amerikai óriásbank a Citigroup és a Goldman Sachs között, amelyet blokkláncon valósítottak meg. A Forbes szerint az alkalmazott blokklánc-technológia eredetileg az Ethereum számára volt tervezve. Ebben az ügyletben most csak ez a két fél vett részt, de további 13 intézmény fog csatlakozni a blokklánchoz hamarosan.

Megjelent Ausztrália nemzeti stratégiája a blokklánc használatával kapcsolatban. A fő fókuszban azok a lehetőségek vannak, ahol a blokkláncot a legkönnyebben lehet alkalmazni. Ilyen terület a banki és pénzügyi szféra, de akár a borkereskedelem is. Karen Andrews, az ország ipari, tudományos és technológiai minsizstere szerint az ötéves blokklánc ütemterv megteremti az alapokat a kutatók, startupok és jogszabályalkotók számára. Ez egyben hozzájárul majd az ország produktivitásának a növeléséhez.

Az egyik venezuelai állami tévében közölték, hogy Caracas metróhálózatában már az állam által kiadott Petro tokennel is lehet fizetni. A kormányzat tájékoztatása szerint az állampolgárok az állam által fejlesztett e-pay applikációval intézhetik a fizetést. A metróhálózat a fővárosi közlekedés gerincét adja, napi szinten 2.5 millió utas utazik a metrókon.

A Saramin, Dél-Kórea egyik legnagyobb munkaközvetítő platformja, egy blokklánc ügyletet kötött az IconLoop startuppal. A HR cég célja, hogy egy blokkláncra épülő digitális ID megoldást vezessen be a toborzási szolgáltatásuk támogatására.

A dél-kóreai Pohang University of Science and Technology (POSTECH) egyetemen a minap 828 végzős diák vehette kézbe a blokkláncon kibocsátott egyetemi diplomáját. A projekt szintén az IconLoop startuppal való együttműködés keretében valósult meg. Az egyetem szerint, amelynek saját blokklánc tanszéke is van, ez egy történelmi lépés, amellyel a POSTECH lett az első oktatási intézmény Dél-Kóreában, amely blokklánc által ellenőrzött egyetemi diplomát adott ki.

A Beam kriptovaluta projekt bemutatta az idei elsőnegyedéves terveit. A Beam Foundation által megjelentetett blogposztban leírják, hogy egy termékcsaládot fognak indítani, amely a Beam Bizalmas DeFi (decentralizált pénzügy) Ökoszisztéma alapjait fogja adni. Emellett további újdonságokat is terveznek, az Atomic Swap piactér továbblép a beta verzióról, a Beam tárcában megjelenik a fiat és a kiválasztott kriptovaluták átváltási árfolyama. Elindítják az azonnali fizetési szolgáltatást, a mikrofizetési és pénzmegosztási szolgáltatást a Laser Beamben, a tárcáikat pedig még biztonságosabbá, felhasználóbarátabbá és auditálhatóbbá teszik.

kereskedési hírek

Tőzsdei hírek

A Dragon Payments Limited ellen, ami korábban London Block Exchange Limited néven működött, megindították a kötelező felszámolási eljárást. Az eljárás megindításáról a határozat 2020. január 31-én jelent meg, és a Davin Rubin & Partners munkatársait, Paul Coopert és Paul Appletont nevezte ki a Secretary of State felszámolási biztosként február 4-én.

Karrierváltozások

A japán kriptotőzsde a Coinage bejelentette, hogy Kiyohiko Nishimurát, a Bank of Japan korábbi vezérigazgató helyettesét nevezték a tőzsde tanácsadó testületébe. A BOJ korábbi igazgatója a Tokiói Egyetem emeritus professzora, és volt korábban a kormányzat gazdasági politikájának a tanácsadója is.

Iskander Malikov lett a Binance új igazgatója, aki a fiatpénzek, az európai és a CIS (Commonwealth of Independent States) államok működésért felel. Fő feladatai közé fog tartozni, hogy felépítsen egy új fiat-kriptó csatornát és gatewayt az európai és a CIS régióban. Emellett új stratégiai kezdeményezéseket és partnerségeket kell kötnie ezekben a régiókban. A Binance előtt Iskander a TradingView COO-jaként dolgozott. A TradingView egy pénzügyi platform, amely kereskedők és befektetők számára kínál szolgáltatásokat.

Kereskedési újdonságok

A WisdomTree, egy ETF (exchange-traded fund) és ETP (exchange-traded product) szponzor, bejelentette, hogy a WisdomTree Bitcoin ETP már euróban (WBTC) és dollárban (BTCW) is elérhető mint kereskedési valuta. A fizikailag is alátámasztott Bitcoin ETP-k a SIX Svájci Részvénytőzsdén vannak jegyezve.

tőzsde hírek

Digitális fiat hírek

Japán kormányzópártjának a jogszabályalkotói bejelentették, hogy az országnak fel kell készülni a digitális valuta kiadására, és javasolják, hogy a témát vitassák meg valamelyik idei G7-es megbeszélésen. A Reuters beszámolója szerint ezt ellenlépésként szánnák Kína törekvéseire, hiszen ők is digitális jüan kibocsátásán dolgoznak. A Reuters cikke szerint Akira Amari, Liberális Demokrata Párt (LDP) tagja és korábbi gazdasági minister sürgeti Japánt a célok elérésére. Ő biztatja az ország vezetőit, hogy szorosan működjenek együtt a témában az Egyesült Államokkal.

Befektetési hírek

A kaliforniai hátterű, blokkláncra épülő kereskedési fizetési platform, a Paystand 20 millió amerikai dollárt gyűjtött egy második körös tőkebevonásban. A befektetők köre széles, közte van a DNX Ventures, Battery Ventures, Epic Ventures, Commerce Ventures és a Wildcat Ventures. A vállalatban megtartották részesedésüket a korábbi befektetők is, a BlueRun Ventures, Leap Global Partners, Cervin Ventures és Serra Ventures. A sajtóhír szerint a pénzt a kereskedelmi fizetések modernizálására fogják felhasználni, amivel azt szeretnék elérni, hogy a nagyvállalati fizetés is annyira egyszerű legyen mint egy fogyasztónak a fizetés egy mobilapplikáció alkalmazásával.

Kriminológiai hírek

A Tokiói Legfelsőbb Bíróság felülbírálta a Yokohamai Bíróság ítéletét, aki pénzbüntetésre ítélte azt az embert, aki weboldalába kódolta a Coinhive kriptobányász plugint még 2018-ban. Az ügyészek azzal vádolták a férfit, hogy ezzel könnyen vírust vagy más malwaret terjeszthetett volna. Ezt az ítéletet bírálta most felül a legfelsőbb bíróság ítélete.

Az orosz cégek kétszer nagyobb valószínűséggel esnek áldozatul a titkosító támadásoknak (cryptojacking attacks) mint a bárhol máshol a világon székelő vállalatok. A Kommersant hírügynökség riportja szerint a Check Point adatai alátámasztják, hogy a kiberbiztonsági fenyegetések nagyrésze vagy a hazai vagy pedig az amerikai hackerektől származik. Az adatok azt is jelzik, hogy az orosz vállalatok elleni kibertámadások 13%-a a XMRig bányásszoftver használatával következik be. Ezekkel az áldozatok gépeit használják fel a Monero tokenek bányászására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.