Hogyan alakították át a hírességek a kriptovilágot a mémérmék és csalások játszóterévé?

Emlékszünk még arra az időre, amikor a kriptovaluta egy forradalmi ötlet volt? Egy szimbólum a decentralizált pénzügyek és a hagyományos banki láncoktól való szabadság jelképe? Nos, napjainkra a dolgok már kevésbé tűnnek ideálisnak, és inkább negatív fordulatot vettek.

Hírességek és kriptocsalások

Az olyan hírességeknek köszönhetően, mint Davido, Ronaldinho, Caitlyn Jenner és Jason Derulo, az egykori pénzügyi felszabadulás álma egyre inkább a mémérmék és csalások játszóterévé válik. A pénzügyi tanácsadás hallatán a legtöbb embernek nem éppen a pop sztárok jutnak eszébe – és jogosan.

Ezek a mémérmék gyorsabban terjednek, mint egy rossz TikTok kihívás. Aranyhegyeket ígérnek, de csak homokszemeket kapunk – és azok sem különlegesek. Mintha a blokklánc technológia forradalmi potenciálját olcsó, digitális csecsebecsék gyártására használnánk fel. Ezeknek a csecsebecséknek pedig semmi haszna nincs.

Hírességek kripto-fiaskói

Kezdjük Caitlyn Jennerrel, aki az olimpiai aranyérmestől a kripto világ kudarcáig jutott a JENNER tokennel. A token a Solana hálózaton indult, majd összeomlott, mint egy Kardashian házasság, és csodával határos módon újjáéledt az Ethereumon.

Aztán ott van Ronaldinho, a brazil focista, aki új jelentést adott a „cselezés” szónak, mivel lassan elszivárogtatta a befektetők pénzét. A ’18kRonaldinho’ névre halgató vállalkozása napi 2%-os hozamot ígért – ami persze teljesen fenntartható és felettébb sem gyanús. Most egy 61 millió dolláros perrel kell szembenéznie, és törölte a saját magát kompromittáló tweeteket.

Nemrégiben Ronaldinho azt tweetelte, hogy itt az ideje, hogy a kripto mainstream legyen. ZachXBT– neves blokklánc nyomozó – erre azt kérdezte, hogy ez azt jelenti-e, hogy Ronaldinho újra csődbe megy. Ronaldinho törölte a tweetet, de ZachXBT még időben készített róla egy képernyőképet.

ronaldinho tweet

Davido – az afrobeats sztár – létrehozta a DAVIDO tokent, mert mi más mondaná jobban azt, hogy „törődöm a szegény rajongóimmal”, mint egy saját nevű token indítása. Az átverés után még egy képernyőképet is közzétett arról, hogy adományozott egy árvaotthonnak.

Jason Derulo pedig gyorsabban indítja a csalásokat, mint ahogy egy számot autotune-ol. Olyan, mintha Guinness-rekordot próbálna felállítani a legtöbb pénzügyi katasztrófát okozó popsztár kategóriában.

Sahil Arora: A kripto átverések királya

A hírességek kalandjai mellett ne feledkezzünk meg Sahil Aroráról, aki a kripto világ Voldemortja. Ő több átverést tudhat magáénak, mint bárki más. Habibi_Comm nevű fiókja az X-en (korábban Twitter) felfüggesztésre került a platform szabályainak megsértése miatt. Több hamis képernyőképet készített nem létező beszélgetésekről hírességekkel, hogy csaló tokeneket reklámozzon.

A hírességek kriptokaotikus hatása

Miközben jót mulatunk a hírességek kriptovaluta kalandjain, ne felejtsük el, hogy valódi emberek valódi pénzt veszítenek. Ezeknek a hírességeknek óriási elérésük és befolyásuk révén hatalmas felelősségük van. Ahelyett, hogy ezt a hatalmat jó célokra használnák, sokszor csak hamis reményt árulnak rajongóiknak.

Összefoglalás

A hírességek mémérmék iránti mániája rossz fényt vet a teljes kripto szektorra. Míg sokan egy decentralizált jövőt próbálnak építeni, ezek a sztárok csak viccet csinálnak belőle. Talán itt az ideje megállni és olyan projektekbe fektetni, amelyek valódi felhasználási lehetőségekkel és stabil technológiai háttérrel rendelkeznek.