XVII. Heti Hírmustra: 9 ezer dollár felett a bitcoin, Nasdaq tervek, Dubai blokklánc

A Hírmustra az elmúlt hét legfontosabb eseményeiből szemezget a kriptovilág különböző szegmenseiből. Mi történt a kriptovilágban a 2018. április 23-29. közötti időszakban?

kripto

A bitcoin a héten elérte a 9 ezer dollár feletti árfolyamot és egy hullámvölgy (április 25-26) után sikeresen visszakapaszkodott a 9 ezer dollár felé.

bitcoin

Bitcoin árfolyam április 22-29., forrás: CoinMarketCap

A Nasdaq CEO-ja a héten úgy nyilatkozott, hogy a cég nyitott a kriptopénzes kereskedés megnyitására a jövőben. Ehhez azonban először meg kell teremteni a szabályozási keretet, mondta Adena Friedman. Szerinte a digitális pénznemek nem mennek sehova és csak az a kérdés, hogy mikorra fognak kiforrott állapotba kerülni.

Az ügyfél igényekre reagálva a Goldman Sachs amerikai befektetési bank felvette az első kriptopénz kereskedőjét Justin Schmidt személyében. Schmidt a digitális eszközök osztályát fogja vezetni, amin keresztül az ügyfelek hozzáférhetnek majd a kriptopénzekhez is.

A német VPE bank intézményi befektetők számára indít kriptopénzes kereskedelmi szolgáltatást, amire a BaFin pénzügyi szabályozó hatóság adott engedélyt, így biztosítva a biztonságos és szabályozott keretet. A VPE pénzügyi vállalatok, magánbefektetők és intézményi befektetők számára kínál többek között befektetési tanácsadást, portfolió-kezelést és a mostani lépéssel ők az első olyan németországi bank, amely kriptopénzes szolgáltatást is fog nyújtani.

Bezárja kapuit Románia legidősebb bitcoin váltója. A BTCxChange május elsejével szünteti meg platformját. Az Idea Bank, amely a váltó bankszámláit kezeli, egy éven belül 4 számlájukat is lezárta, ez pedig komoly problémát jelent a vállalkozás számára és úgy döntöttek, hogy nem folytatják a szélmalomharcot.

banyaszat

Kibányászták a 17 milliomodik bitcoint is, a szerencsés megtaláló pedig az Antpool bányásztársaság volt. Mivel összesen 21 millió bitcoin jöhet létre, így már csak 4 millió kibányászása maradt hátra. Jelenleg naponta kb. 1800 bitcoin keletkezik és előrejelzések szerint az utolsó várhatóan 2140-ben fog a világra jönni.

A tech óriás Cisco olyan szabadalmat nyert el, amely bitcoinos bányászatra is alkalmazható. A cég még 2015-ben nyújtotta be kérelmét, amely szerint a számítógéppel rendelkezők fel tudnák ajánlani gépük kihasználatlan feldolgozási teljesítményét különböző folyamatokra, ebbe beleértve a bányászatot is. A szabadalom részletezi, hogy a felhasználó hogyan tudná megosztani erőforrásait egy felhőalkalmazással, valamint hogy ezt az alkalmazást milyen célokra is használnák.

Nem telik el hét, hogy ne halljunk új megabányászfarm létrehozásáról. Most Ausztrália került a hírekbe azzal, hogy egy 20MW-os napenergia létesítmény épül, amely bitcoin és más kriptopénzes bányászatot, valamint egy adatközpontot is fog működtetni. A farm Collie városa környékén fog megépülni.

blokklanc

A japán Sony szabadalmi kérelmet nyújtott be a felhasználók digitális jogokkal kapcsolatos adatainak tárolására a blokkláncon. A kérelmet a Sony és leányvállalata a Sony Pictures közösen nyújtotta be és a dokumentum példaként hozza fel a filmeket, amelyik az egyik olyan média típus, amelyre a rendszer alkalmazható lenne. A cég szerint a blokklánc technológia képes lenne kezelni a különböző típusú tartalmakat érintő jogokat, így a filmeken kívül zenével, tévével, videóval, játékokkal, valamint orvosi és tudományos adatokkal kapcsolatosan.

A National Bank of Dubai, amely a Közel Kelet egyik legnagyobb bankcsoportja a régióban elsőként alkalmazza a blokklánc technológiát. A ‘Cheque Chain’ lényege, hogy minden egyes a bank által kibocsátott csekkre QR kód kerül és mindez a blokkláncon keresztül kerül rögzítésre és nyilvántartásra. A bank a telepítés első hónapjában 1 millió csekket regisztrált ilyen módon és a teszt sikeresnek bizonyult. A blokklánc technológia alkalmazásának célja, hogy erősítse a csekkek hitelességét és minimalizálja a csalások előfordulásának lehetőségét.

szabalyozas

Csökken a kriptopénzek utáni adózás mértéke Franciaországban. A francia állami tanács döntése értelmében az eddig 45%-ról 19%-ra csökken az adókulcs. A tanács szerint a kriptopénzes profitok ingó vagyonnak minősülnek, ennél fogva a korábban kiszabottal ellentétben egy alacsonyabb adózási kategóriába kerültek. Ez nem jelenti azonban azt, hogy mindenfajta kriptonyereség kedvezőbb adóval fog rendelkezni. Az új adókulcsot kifejezetten befektetési nyereségekre tervezték, így tehát például a bitcoinos bányászatból származó profit esetében marad az eredeti adó.

A máltai kabinet jóváhagyott három törvényjavaslatot a kriptopénzekkel és blokklánc technológiával kapcsolatosan. Az egyik ezek közül szabályozási keretet biztosít a kriptopénzeknek és ICO-knak. A törvényjavaslatok ezek után megvitatásra kerülnek a máltai parlamenthez.