XVI. Heti Hírmustra: emelkedő árfolyamok, pozitívabb IMF, uniós döntés

A Hírmustra az elmúlt hét legfontosabb eseményeiből szemezget a kriptovilág különböző szegmenseiből. Mi történt a kriptovilágban a 2018. április 16-22. közötti időszakban?

kripto

Az elmúlt egy hétben a kriptopénzek piacának értéke 324 milliárdról 385 milliárd dollárra nőtt. A bitcoin árfolyama több száz dollárt emelkedett és megközelítette a 9 ezer dolláros árfolyamot. A többi kriptopénz ára is növekedett, mintegy 10-20%-ban. Az ethereum a 600 dolláros árfolyam körül kereskedett.

bitcoin
Bitcoin árfolyam április 15-22, forrás: CoinMarketCap

A Worldcore globális fizetési szolgáltató felmérést készített a kriptopénzekről a Visa, Mastercard és Unionpayt használó ügyfelei között. Az adatok szerint a megkérdezettek 53%-a vásárolt kriptopénzt az elmúlt 12 hónapban, 89%-uk pedig tisztában van azzal, hogy mi is az a kriptovaluta. A felmérés 47 ország több mint 10 ezer ügyfélének bevonásával készült.

A Bloomberg információi szerint a Barclays az ügyfelek érdeklődésének felmérésén dolgozik egy kriptopénzes kereskedési részleg létrehozása kapcsán. A név nélkül nyilatkozók azt mondták a hírügynökségnek, hogy a bank előzetes felmérést készített a keresletről és a megvalósíthatóság lehetőségeiről. A bank szóvivője úgy nyilatkozott, hogy nincsenek konkrét tervek egy ilyen operációról, azonban folyamatosan monitorozzák a digitális pénznemek terén zajló fejleményeket és párbeszédet folytatnak ügyfeleikkel ezen igényeikről.

Az IMF vezetője Christine Lagarde a korábbi kemény kijelentések után a kriptopénzek, így a bitcoin potenciális előnyeiről értekezett a szervezet hivatalos blogján. Eszerint a kripto eszközök lehetővé teszik a gyors és olcsó pénzügyi tranzakciókat, az elosztott könyvelési technológia pedig segíthet a pénzpiacok hatékonyabb működésében, valamint biztonságossá teszi fontos információk tárolását. Lagarde azonban arra is felhívja a figyelmet, hogyha a kripto eszközök továbbra is kockázatosak és instabilak maradnak, akkor az arra vezetheti a központi bankokat, hogy saját digitális pénznemekről gondoskodjanak.

Jó hír a focirajongóknak, hogy az idei oroszországi VB-re a jegyeket bitcoinnal is meg lehet vásárolni bitcoin bankkártyákkal, amelyek kisebb kihagyás után ismét elérhetőek az európai felhasználók számára.

banyaszat

Újabb megabányásztársaság lépett színre. A kanadai Bitfarms kulcsfontosságú partnerkapcsolatot kötött az izraeli Blockchain Mining LTd.-vel és a két cég egyesítésének célja a világ legnagyobb bányásztársaságának a létrehozása. A tervek szerint a Bitfarm teljes kapacitása meg fogja haladni a 100 MW-t, a hashrate pedig másodpercenként több mint 200 petahash lesz.

A TSMC ázsiai chipgyártó óriás csökkentette az ez évre vonatkozó bevételeinek előrejelzését, az okostelefonok piacának alakulása és kriptobányászattal kapcsolatos kereslet bizonytalanságára hivatkozva. A cég 10%-os növekedést vár a korábbi 10-15% közötti előrejelzés helyett. A vállalat chipjeinek egyik legnagyobb vevője a Bitmain, amely az iparág vezetőjévé vált a bitcoin bányászati hardverek eladása alapján.

A 600 bányászgép ellopásával gyanúsított izlandi Brindisi Thor Stefansson az ablakon keresztül megszökött a börtönből és egy hamis útlevéllel Svédországba repült. Stefansson volt az egyike azon 22 személynek, akiket Izland legnagyobb lopásával kapcsolatosan tartóztattak le. A lopás tavaly december eleje és az idei év január közepe között történt és a kár teljes értéke csaknem 2 millió dollár. A hatóságok Stefanssont tartják az akció kitervelőjének.

blokklanc

A Samsung a blokklánc technológiára való áttérést fontolgatja és erről hamarosan döntés fog születni, nyilatkozta a cég blokklánc technológiai vezetője. A tervek szerint a vállalat teljes globális ellátási hálózata a blokklánc hálózatára kerülne, amivel a költségek 20%-át tudnák lefaragni.

Az Ethereum Enterprise Alliance egy közös blokklánc szabványt tervez kiadni még az idei év során. A konzorcium az EEA keretein belül működő vállalkozásoknak szeretne egy egységes irányt adni ezzel. Az EEA-hoz eddig kb. 450 cég csatlakozott.

A Mastercard a héten nyilvánosságra hozott szabadalmi beadványa szerint a vállalat a blokklánc technológiát szemelte ki a felhasználók személyes adatainak biztonságos tárolására. A beadvány egy olyan rendszert ír le, amely félig vagy teljes mértékben privát blokklánc hálózaton őrizné az adatokat, így többek között neveket, lakhely címeket, adóazonosító számokat. A biztonságos tárolás mellett a vállalat azt reméli ettől a lépéstől, hogy a technológia blokkolni fogja a hamis adatok használatát.

szabalyozas

Az Európai Parlament megszavazta a kriptopénzek szabályozásának szigorítását. Az új intézkedések az EU pénzmosás elleni irányelvének legújabb frissítése kapcsán lépnek életbe 18 hónap múlva. A névtelenség megszüntetése érdekében a kriptopénzes kereskedési platformokat és a pénztárca szolgáltatókat arra fogják kötelezni, hogy az ügyfeleket átvilágító ellenőrzéseket vezessenek be, beleértve a személyazonossági procedúrákat is. A jövőben ezeknek a vállalkozásoknak regisztráltatni is kell magukat.

Folytatódik a Telegram körüli huzavona Oroszországban. Miután a cég nem adta ki orosz nyomásra a privát kulcsokat, a hatóság elrendelte az üzenetküldő leállítását. 16 millió Google és Amazon IP címet blokkoltak, ami azonban nem járt nagy eredménnyel, mivel a felhasználók átálltak a VPN-ekre és proxykra, ráadásul a letiltás kisebb káoszt okozott a különböző vállalkozásoknak és szolgáltatóknak Oroszország-szerte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük