Döntött az EP az uniós kriptopénzes szabályozás részleteiről

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az Európai Parlament megszavazta a kriptoszektor szabályozásának szigorítását, ezzel tehát a jövőben egységes uniós kriptopénzes szabályozás fog működni. Az új intézkedések az EU pénzmosás elleni irányelvének legújabb frissítése kapcsán lépnek majd életbe.

18 hónap múlva lép életbe az uniós kriptopénzes szabályozás

Az EP sajtóközleménye szerint a módosítások célja a virtuális pénznemekkel kapcsolatos kockázatok kezelése. A névtelenség megszüntetése érdekében a kriptopénzes kereskedési platformokat és a pénztárca szolgáltatókat arra fogják kötelezni, hogy az ügyfeleket átvilágító ellenőrzéseket vezessenek be, beleértve a személyazonossági procedúrákat is. A jövőben ezeknek a vállalkozásoknak regisztráltatni is kell magukat.

A változások a fizetőkártya kibocsátók által nyújtott anonimitást is érintik. A képviselők jóváhagyták az előre kifizetett és a virtuális kártyák tulajdonosainak azonosítására szolgáló értékküszöb csökkentését, amely a jelenlegi 250 euró helyett 150 euró lesz.

Az új szabályozás ezzel együtt biztosítja a polgárok számára az EU-ban működő vállalkozások haszonélvezőit érintő információkhoz való hozzáférési jogot, valamint védelmet kínál azoknak, akik pénzmosással kapcsolatos információkat szolgáltatnak a hatóságoknak. Az uniós tisztviselők az intézkedéseket részben a párizsi és brüsszeli terrortámadásokkal, valamint a Panama-papírokkal kapcsolatosan hozták.

ep
Forrás: Deltares

Több milliárd eurót veszítünk a pénzmosás, a terrorizmus finanszírozása és az adóelkerülések miatt, amit pedig kórházak, iskolák és infrastruktúra finanszírozására kellene használni”, mondta Judith Sargentini holland képviselő. “Keményebb intézkedéseket vezetünk be, kiterjesztve a pénzügyi szervezetek munkáját az ügyfelek átvilágítására.”

“A bűnözői viselkedés nem változott. A bűnözők anonimitást használnak az illegális bevételek tisztára mosására vagy a terrorizmus finanszírozására. Ez a jogszabály segíti a polgárokat és a pénzügyi szektort fenyegető veszélyek kezelésében, lehetővé téve a vállalkozások mögött álló információkhoz való jobb hozzáférést, valamint a virtuális pénznemek és az anonim előre fizetett kártyák szabályozásának szigorítását”, mondta Krišjānis Kariņš a módosítások társelőadója.

A pénzmosásról szóló irányelv frissítése az EU hivatalos lapjában való kihirdetést követő 3 nappal lép hatályba. Ezután az uniós tagországoknak 18 hónapja lesz az új szabályok átültetésére a saját nemzeti jogába. Az EP döntése tehát fel fogja váltani a jelenleg hiányos és eltérő szabályozást a kriptopénzeket illetően. Az egyes tagállamok eddig vagy saját szabályokat dolgoztak ki vagy egyszerűen úgy döntöttek, hogy kivárják a közös jogi keret létrejöttét.

A kriptopénzek adóztatása az EU-ban szintén nem összehangolt döntések alapján történik. Az idei adóbevallási időszakban az adókulcsok 0 és 50 százalék között változtak. Egyes kormányok úgy döntöttek, hogy az aktuális adótörvényeket alkalmazzák a kriptopénzes jövedelemekre és bevételekre, más országok részben hitelesítették a pénznemeket annak érdekében, hogy így jussanak hozzá a kriptopénzes nyereségek egy részéhez.

Borítókép forrása: Politico

Szici

"Let’s try to secure everything" - Nick Szabo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.