Döntött az EP az uniós kriptopénzes szabályozás részleteiről

Az Európai Parlament megszavazta a kriptoszektor szabályozásának szigorítását, ezzel tehát a jövőben egységes uniós kriptopénzes szabályozás fog működni. Az új intézkedések az EU pénzmosás elleni irányelvének legújabb frissítése kapcsán lépnek majd életbe.

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben. Kattints a bitcoin ATM-ek listájáért.

18 hónap múlva lép életbe az uniós kriptopénzes szabályozás

Az EP sajtóközleménye szerint a módosítások célja a virtuális pénznemekkel kapcsolatos kockázatok kezelése. A névtelenség megszüntetése érdekében a kriptopénzes kereskedési platformokat és a pénztárca szolgáltatókat arra fogják kötelezni, hogy az ügyfeleket átvilágító ellenőrzéseket vezessenek be, beleértve a személyazonossági procedúrákat is. A jövőben ezeknek a vállalkozásoknak regisztráltatni is kell magukat.

A változások a fizetőkártya kibocsátók által nyújtott anonimitást is érintik. A képviselők jóváhagyták az előre kifizetett és a virtuális kártyák tulajdonosainak azonosítására szolgáló értékküszöb csökkentését, amely a jelenlegi 250 euró helyett 150 euró lesz.

Az új szabályozás ezzel együtt biztosítja a polgárok számára az EU-ban működő vállalkozások haszonélvezőit érintő információkhoz való hozzáférési jogot, valamint védelmet kínál azoknak, akik pénzmosással kapcsolatos információkat szolgáltatnak a hatóságoknak. Az uniós tisztviselők az intézkedéseket részben a párizsi és brüsszeli terrortámadásokkal, valamint a Panama-papírokkal kapcsolatosan hozták.

ep
Forrás: Deltares

Több milliárd eurót veszítünk a pénzmosás, a terrorizmus finanszírozása és az adóelkerülések miatt, amit pedig kórházak, iskolák és infrastruktúra finanszírozására kellene használni”, mondta Judith Sargentini holland képviselő. “Keményebb intézkedéseket vezetünk be, kiterjesztve a pénzügyi szervezetek munkáját az ügyfelek átvilágítására.”

“A bűnözői viselkedés nem változott. A bűnözők anonimitást használnak az illegális bevételek tisztára mosására vagy a terrorizmus finanszírozására. Ez a jogszabály segíti a polgárokat és a pénzügyi szektort fenyegető veszélyek kezelésében, lehetővé téve a vállalkozások mögött álló információkhoz való jobb hozzáférést, valamint a virtuális pénznemek és az anonim előre fizetett kártyák szabályozásának szigorítását”, mondta Krišjānis Kariņš a módosítások társelőadója.

A pénzmosásról szóló irányelv frissítése az EU hivatalos lapjában való kihirdetést követő 3 nappal lép hatályba. Ezután az uniós tagországoknak 18 hónapja lesz az új szabályok átültetésére a saját nemzeti jogába. Az EP döntése tehát fel fogja váltani a jelenleg hiányos és eltérő szabályozást a kriptopénzeket illetően. Az egyes tagállamok eddig vagy saját szabályokat dolgoztak ki vagy egyszerűen úgy döntöttek, hogy kivárják a közös jogi keret létrejöttét.

A kriptopénzek adóztatása az EU-ban szintén nem összehangolt döntések alapján történik. Az idei adóbevallási időszakban az adókulcsok 0 és 50 százalék között változtak. Egyes kormányok úgy döntöttek, hogy az aktuális adótörvényeket alkalmazzák a kriptopénzes jövedelemekre és bevételekre, más országok részben hitelesítették a pénznemeket annak érdekében, hogy így jussanak hozzá a kriptopénzes nyereségek egy részéhez.

Borítókép forrása: Politico

Szici

"Let’s try to secure everything" - Nick Szabo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.