XXII. Heti Hírmustra: Dollárral is lehet vásárolni a Bittrex váltónál, használt Bitmain gépek kerültek forgalomba, Ethereum statisztikák

A Hírmustra az elmúlt hét legfontosabb eseményeiből szemezget a kriptovilág különböző szegmenseiből. Mi történt a kriptovilágban a 2018. május 28-június 3. közötti időszakban?

 

kripto

A bitcoin/USD árfolyama a hét elejei esés után kisebb emelkedést produkált és jelenleg 7600 dollár körül áll.

Bitcoin/USD árfolyam, május 28-június 4, forrás: CoinMarketCap

Dollárral is lehet vásárolni hamarosan a Bittrex váltónál. A cég a New Yorki székhelyű Signature Bankkal írt alá megállapodást, amely először a vállalati befektetők számára teszi lehetővé a dollárral való kriptopénzes vásárlást. A Bittrex tervei szerint a későbbiekben a lakossági ügyfelek számára is rendelkezésre fog állni az új szolgáltatás.

A világ első bitcoin váltója, a kínai BTCC bejelentette, hogy júniusban egy új és frissített platformot indít, amely először bitcoint, ethereumot, bitcoin casht, és litecoint támogat és a jövőben rendszeresen bővíteni fogja listáját új kriptopénzes párosításokkal. A megújult váltón az első 3 hónapban ingyenesen lehet kereskedni.

10 prágai metróállomáson lettek elhelyezve új bitcoin ATM-ek. Az automatákat a General Bytes állította fel az állomásoknál lévő Relay üzletekben. A BATM2 automatáknál bitcoinon kívül dasht, litecoint és monerot is lehet vásárolni.

A Google Play megjelentette az első olyan bitcoin pénztárcát, amely a Lightning Networkot támogatja. A pénztárca neve Lightning Wallet és a teljes lightning csomópontot tartalmazza, amely blokkhálózaton belüli bitcoinos és blokkhálózaton kívüli lightning tranzakciókat biztosít.

használt bitmain gépek

Az Asus a napokban jelentette be legújabb H370 alaplapját, mely nem kevesebb, mint 20 grafikus egységet tud egyszerre kezelni.A nagyközönség számára 2018 harmadik negyedévében kerül bemutatásra a H370 Mining Master alaplap, de a Taipei Computex konferencián a szemfülesek már június elején kipróbálhatják a gépeket.

A holland ITB2 adatközpont kriptopénzes bányászati laboratóriumot hoz létre, ahol a bitcoint és az ethereumot fogják tanulmányozni. A labor fő célja, hogy megvizsgálja a blokklánc technológiák hatását az energiafogyasztásra és az infrastruktúra hűtésére vonatkozóan. Az ITB2 Apeldoorn városban található és az új laboratórium az adatközponton belül kap helyet.

Kínai felhasználók kritizálják a Bitmain egyik új bányászgépét. Az AntMiner B3, amely a Bytom blokklánc kriptoját a BTM-et bányássza, április végén került a kínai piacra. Bányászok egy csoportja azonban nemrég a közösségi médiákban adott hangot nemtetszésének, eszerint a Bitmain marketingkampánya során jelentősen eltúlozta a B3 hash teljesítményét és a valóságban az sokkal kevesebb, így a használatából keletkező profit is. Egy másik gyanújuk szerint a Bitmain használt elemeket épített a B3-ba, azaz azokkal korábban már bányászott a cég. A Bitmain a vádakra reagálva a héten elismerte, hogy vannak problémák a gépekkel, azonban belső vizsgálatuk szerint ez a készülékek mindösszesen 1%-át érinti és ígéretük szerint a jogos panaszokat tevő felhasználókat kompenzálni fogják.

blokklanc

Az Alethio adatai szerint az Ethereum blokklánc hálózatán több mint 700 token jött létre a tavalyi évben és közel 1100 decentralizált app működik illetve fejlesztés alatt áll. Naponta átlagosan 100 ezer új felhasználó csatlakozik a hálózathoz, amely napi 1 millió tranzakciót bonyolít le és mostanáig összesen 29.2 millió ethereum cím jött létre. Az Alethio az Ethereum hálózatának analízisét végző cég, amely valós időben dolgozza fel és publikálja a hálózatból érkező információkat.

A ZhongAn kínai biztosítási óriás 100 kórházzal kötött megállapodást, amelyben a blokklánc technológiát kívánja felhasználni a betegek adatainak és a pénzügyi információk biztonságos feldolgozásához, valamint a költségek csökkentéséhez. A céget 2013-ban alapította Jack Ma, az Alibaba elnöke, Pony Ma Huateng, a Tencent elnöke és Peter Ma Mingzhe, a Ping An Insurance elnöke és a vállalat jelenleg a sanghaji szabályozókkal együtt a blokklánc technológia alkalmazásán dolgozik a biztosítások világában.

szabalyozas

A nemrég életbe lépett uniós adatvédelmi szabályozás, a GDPR több kriptocéget is szabályaik frissítésére vagy éppen újak bevezetésére késztette. Így a Xapo bitcoin pénztárca és széf is kibővítette adatvédelmi politikáját az új jogszabályi követelményeknek megfelelően. A Genesis Mining szintén frissített szabályain, amellyel kapcsolatban azt ígérik, hogy nem befolyásolja érdemben szolgáltatásaikat. A Medium, amely az egyik leginkább használt blogos platform a kriptovilágban, weboldalán bőséges terjedelemben elmagyarázza, hogy mi is történik személyes adatainkkal, ha a platform oldalát használjuk.

A Hét Képe

Nem lehet elég korán kezdeni…A svájci Pigzbe startup gyerekeknek fejlesztett ki kriptopénzes pénztárcát. Az app-ot a Wollo token működteti, amely a Stellar kriptopénz hálózatát használja. A digitális malacka célja, hogy megtanítsa a gyerkőcöket a digitális pénz használatának alapjaira, mindezt a szülők bevonásával együttesen.

Forrás: DesignWeek