Új bitcoin ATM-ek a prágai metróban

A General Bytes jóvoltából kezdték meg működésüket az új bitcoin ATM-ek a prágai metróban. A metrót naponta kb 1.6 millióan használják és Európa egyik legforgalmasabb vonala. Prága rendkívül nyitott a kriptopénzek irányában, különböző üzletek és szolgáltatások fogadják el fizetésként, valamint több kriptovállalkozás is ide helyezte főhadiszállását.

10 állomáson az új bitcoin ATM-ek a prágai metróban

A General Bytes 10 metróállomásnál, a Relay üzleteiben helyezte el az új automatákat. Az állomások pedig a következők: Můstek, Nádraží Veleslavín, Dejvická, Florenc, Černý Most, Zličín, Pankrác, Flora, Skalka és Hlavní Nádraží.

A BATM2 automatáknál bitcoinon kívül dasht, litecoint és monerot is lehet vásárolni. A részletekről a General Bytes weboldala ad tájékoztatást, ahol egy angol nyelvű videó is elmagyarázza, hogy hogyan kell használni a bitcoin ATM-eket.

bitcoin-atm
Bitcoin ATM metrótérkép, forrás: General Bytes

Az új automaták várhatóan komoly népszerűségre tesznek szert, tekintve, hogy Prágában jelentős méretű a kriptoközösség, valamint a város több kriptovállalkozásnak is otthont ad, így a General Bytes-nak, és itt található az Institute of Cryptoanarchy (Paralelní Polis). Pár nappal ezelőtt pedig az egyik legnagyobb cseh energiaszolgáltató, a Pražská Plynárenská jelentette be, hogy júniustól bitcoint is elfogadnak fizetségként közüzemi számlákért és szolgáltatásokért cserébe.

A Coin ATM Radar adatai szerint a tíz új automatával együtt Csehországnak összesen 46 kriptopénzes ATM-je van, ebből 34 Prágában található meg.

Szinten a Radar adatai alapján, május közepén elérte a 3 ezret a bitcoin automaták száma világszerte és jelenleg 3128 ATM van forgalomban. Ez két dolgot is jelez; egyrészt növekszik a bitcoin vásárlási igény az automatákon keresztül, a másik pedig, hogy ez az üzleti modell nyereséges az üzemeltetők számára az áringadozás ellenére.

A bitcoin ATM-es listát az Egyesült Államok vezeti, ahol több mint 1900 automata működik, a második helyen Kanada áll 528 automatával, a harmadik helyen pedig Ausztria van 172 automatával. A gyártók közül az első helyen a Genesis Coin áll (34.37%), amit a General Bytes követ (27.49%), a harmadik helyezett pedig a Lamassu (11.23%). A 3 top gyártó így tehát a teljes piac 70%-át uralja.

Borítókép forrása: General Bytes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük