XIX. Heti Hírmustra: Huawei bitcoin pénztárca, Nvidia bevételek, blokklánc csapatot indít a Facebook

A Hírmustra az elmúlt hét legfontosabb eseményeiből szemezget a kriptovilág különböző szegmenseiből. Mi történt a kriptovilágban a 2018. május 7-május 13. közötti időszakban?

kripto

A héten több mint ezer dollárt esett a bitcoin árfolyama, aminek okai között szerepel az Upbit tőzsde elleni nyomozás csalás gyanúja miatt, valamint az Mt. Gox megbízottja ismét nagy mennyiségű bitcoint dobott a piacra.

bitcoin

Bitcoin árfolyam május 6-13, forrás: CoinMarketCap

A Bitbond német online bank lehetővé teszi ügyfelei számára a hitelek nemzetközi átutalását – mégpedig bitcoinban. A bank ügyfeleinek nagy része kisvállalkozó, de vannak köztük szabadúszók is. A cég a bitcoin blokkláncát használja a hitelezéshez, ezzel megkerülve a Swift nemzetközi utalási rendszert, így gyorsabban és olcsóbban jutnak hozzá pénzeikhez az ügyfelek. A Bitbond Berlinben van bejegyezve, a bank működéshez szükséges licenccel 2016 óta rendelkezik és irodájuk kb. 100 ügyfél hiteleit kezeli.

A New York Times név nélküli forrásokra hivatkozva arról adott hírt, hogy a New York-i tőzsde anyavállalata az Intercontinental Exchange (ICE) olyan online kereskedési platformon dolgozik, amely lehetővé tenné a nagy befektetők számára a bitcoinnal való kereskedést. Konkrét részletek egyelőre nincsenek a tervről és az ICE szóvivője nem kommentálta a hírt.

A Huawei bejelentette, hogy felhasználóik bitcoin pénztárcát tudnak letölteni az új készülékekre. A btc.com pénztárcája a Huawei AppGallery online boltban debütált, amelyet minden új okostelefonra előre feltelepítenek. A btc.com ezzel az első olyan digitális valuta applikáció, amely elérhető a Huawei okostelefonokon keresztül.

A Vaultoro arról adott hírt, hogy elsőként a váltók közül beépítette platformjába a bitcoin Lightning Network technológiáját. A Vaultoro svájci székhelyű vállalat, amely lehetővé teszi arany vásárlását bitcoinnal. Az arany hitelesített és a cég széfjében őrzik. A platform lehetővé teszi a peer-to-peer kereskedelmet, ami a leggyorsabb mód az üzleteléshez és a Lightning hozzákapcsolásával ez a folyamat várhatóan még gyorsabbá válik.

banyaszat

Az Nvidia GPU gyártó cég az idei év első negyedében 289 millió dolláros bevételre tett szert a processzorok értékesítéséből a kriptobányászati szektor számára. A cég vezérigazgatója szerint a kripto bányászok rengeteg GPU-t vásároltak, a nagy kereslet pedig felvitte az árakat. Az Nvidia azonban úgy látja, hogy a kriptopiaci eladások mértéke valószínűleg kétharmadával csökkenni fog a következő negyedévben. A bányászok bevételei csökkentek az év elején a decemberi csúcspontot követő korrekció következményeként. A hashrate azonban tovább emelkedett, ami a bányásztársaságok globális növekedésének jelzése.

Sajtóhírek szerint a Canaan Creative, Kína második legnagyobb bitcoin bányászati hardvergyártója a hongkongi tőzsdén tervezi elindítani IPO-ját. Az IPO a részvények kezdeti nyilvános forgalomba hozatala, vagyis első alkalommal kerülnek a vállalat részvényei nyilvános értékesítésre. Amennyiben a CC IPO-ja sikeresnek bizonyul, ők lehetnek az első blokklánchoz kötődő vállalat, amely listázásra kerül a hongkongi tőzsdén. A hírügynökség információi szerint a CC 1 milliárd dollárt szeretne gyűjteni az IPO-val. A cég nem kommentálta az értesülést.

Egy biztonsági szakember több mint 300 kormányzati és egyetemi weboldalon talált Coinhive kriptobányász kódot. Troy Mursch, a Bad Packets munkatársa azután kezdett kutakodni, hogy a San Diego-i állatkert, valamint a mexikói Chihuahua állam kormánya a weboldalaik rendellenes működéséről számolt be. A jelentés szerint az összes weboldal a Drupal tartalomkezelő rendszer elévült és emiatt sérülékeny verzióját használja. A legtöbb érintett oldal amerikai, azonban vannak angol, német, francia és orosz weboldalak is.

blokklanc

Komoly átszervezéseket hajtott végre a Facebook, aminek egyik eredménye egy új csapat indítása a blokklánccal való kísérletezéshez. A csapatot David Marcus vezeti, aki twitterén jelentette be a hírt. Marcus a PayPal korábbi elnöke és egészen mostanáig a Facebook Messenger felelőse volt, valamint tagja a Coinbase váltó menedzsmentjének is. Mark Zuckerberg idén januárban megígérte, hogy tanulmányozni fogja a blokklánc technológiát, így nem meglepő a mostani bejelentés. A médiában közben szenzációs hírek terjengenek a Facebook virtuális tokenről a Cheddar hírügynökség jóvoltából, amely facebookos forrásaira hivatkozva bejelentette, hogy saját kriptopénzt tervez a cég.

Az Oracle Corp., amely jelenleg a világ negyedik legnagyobb szoftverfejlesztő cége, bejelentette, hogy blokklánc-alapú termékeket indít az elkövetkezendő 2 hónap során. Az első egy blokklánc platform lesz, amelyet decentralizált könyvelési technológián (DLT) alapuló appok fognak követni a későbbiekben. Az Oracle közben több más blokklánc projektekben is részt vesz, az egyikben a Banco de Chile kereskedelmi bankkal dolgoznak együtt. A projekt célja a bankközi fizetések rögzítése a Hyperledger platformján keresztül.

Blokklánc központ létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot a szlovén tech közösség. A European Blockchain Hub alapító gyűlése a tervek szerint május 25-én lesz és céljuk Európa vezető blokklánc platformjává válni. A nyilatkozatot 13 szervezet írta alá a kormány palotában. A szervezetek között oktatási, kutatási és szakértői szervezetek is vannak Szlovéniából valamint más országokból.

szabalyozas

Európai váltók az egyértelmű és korrekt szabályozás szükségességét sürgetik. Az angol eToro és az osztrák Bitpanda aggodalmát fejezte ki, miszerint mind a hiányos, mind a túlzottan beavatkozó pénzmosás elleni és átláthatósági (KYC) szabályozás rosszul érintené a kriptokereskedési platformokat. A váltók elutasítják a máltai vagy gibraltári példát, amik lazábban szabályozottak, de nem örülnének egy olyan drasztikus lépésnek sem, mint a német BaFin döntése, amely idén márciusban pénzügyi terméknek nyilvánította az ICO-s tokeneket, ami kiterjedt szabályozást igényel.

A váltók szerint az egyértelmű és korrekt szabályozással a platformok több ügyfelet tudnának megnyerni, könnyebben be tudnának kerülni a mainstream áramlatába és biztosítaná az iparág legitimitását. Az Európai Bizottság és a regionális szabályozók jelenleg azt tanulmányozzák, hogy mennyiben alkalmazhatóak a kriptokereskedésre a hatályos uniós jogszabályok.

A Hét Képe

Ki gondolta volna 9 évvel ezelőtt…? A New York Times címlapján a bitcoin megérkezett Wall Street-re.

A kriptobányászatnak köszönhető gigantikus Nvidia bevételek mellett a Wall Street-en is bitcoin téma

Forrás: Reddit