Historikus adatok alapján erős hónap előtt áll a Bitcoin 

A Bitcoin árfolyama 2024-ben eddig közel 50%-ot emelkedett, jobbára az év első negyedévében a rendkívül sikeres azonnali Bitcoin ETF hatására. Historikus adatok alapján azonban a legerősebb hónapok még előttünk állnak, mivel a július és az októberi – novemberi időszak is erős zöld gyertyákat szokott produkálni. 

Az elmúlt hét évben öt alkalommal is zöld hónapot zárt a Bitcoin júniusban, átlagos havi teljesítményével pedig annullhatja az eszköz a júniusban elszenvedett veszteségeket. 

Erős hónap előtt áll a Bitcoin 

Júniusban közel 7%-ot veszített a Bitcoin az értékéből, cikkünk írásakor az eszköz árfolyama BTC Price BTC Price valamivel 63 000 dollár felett kereskedik. Az elmúlt négy évet tekintve háromszor is pluszban zárta a Bitcoin azonban a júliust, az elért hozam pedig 16 – 24% között alakult. Az eszköz bő 15 éves története során átlagosan 7,42%-os növekedésen ment keresztül az év második felének első hónapjában, ezzel pedig visszaszerezné a júniusban elveszített ezer dollárokat.

A Bitcoin havi teljesítménye 2013 óta, forrás: CoinGlass

Az ismert mémcoin elemző, Murad X-en osztotta meg gondolatait több mint százezer követőjével, ahol arról beszélt, a Bitcoin-ra rendkívül erős július vár, dacára a nyár eleji eladási nyomásnak és a közelgő Mt. Gox-kártalanításnak. Murad megjegyezte, hogy az elmúlt hat évben, július első hetében mindig legalább 28%-os nyereséget ért el az eszköz annak ellenére, hogy nyáron rendszerint sokkal nyugodtabbak a pénzpiacok a szabadságolások és a beruházások szüneteltetése miatt. 

Amennyiben Murad-nak igaza lesz, a héten új történelmi csúcsot dönt a Bitcoin, és belép a hőn áhívott 74 – 82 000 dolláros tartományba. 

Mégsem olyan súlyos a Mt. Gox-kártalanítás 

A Mt. Gox-botrány az egyik legnagyobb és legjelentősebb esemény volt a kriptovaluták történetében. Az eredetileg a Magic: The Gathering kártyajátékhoz készült csereplatformot 2010-ben alakították át kriptotőzsdévé, 2011 és 2014 között pedig a világ összes Bitcoin-tranzakciójának több mint 70%-át itt bonyolították le. 

2014 február 24-én a Mt. Gox bejelentette, hogy felfüggeszti a tranzakciók lebonyolítását, és elérhetetlenné tette az oldalt. Négy nappal később a vállalat csődött jelentett, és nagyjából 850 ezer BTC veszett el az éterben. Ez akkori értéken 450 millió dollár volt, mostani értéken pedig 53,5 milliárd dollár. A veszteséget állítólag egy folyamatos hackelés eredményezte, mely 3 éven át tartott. A botrány hatására fokozódott a kriptovaluta-tőzsdék szabályozása és a biztonsági protokollok fejlesztése, az elmúlt években pedig néhány BTC-t sikerült visszaszerezni, a kártalanítás pedig 2018 óta tart. 

Ezek a törlesztések várhatóan 8,5 milliárd dollárnyi BTC-t fognak visszafizetni a hitelezőknek 2024 júliusától kezdve, ami jogosan veti fel a kérdést, meddig eshet vissza az eladások következtében a Bitcoin árfolyama. Számos elemző azonban úgy véli, ezeknek a törlesztéseknek nem lesz drasztikus hatása a piacra. Ennek egyik oka, hogy az összegnek csupán fele áll azonnali BTC-piacokon, a másik pedig az 57 – 60 000 dolláros tartományban kialakult rendkívül erős támasz. 

Jonathan de Wet, a ZeroCap digitális eszközökkel kereskedő cég befektetési igazgatója szerint az elmúlt hónapban tapasztalt eladási nyomás ellenére az alacsonyabb tartományokban jelentősen erősödött a kereslet, és az eszközök piacra zúdításakor számos limit vásárlás aktiválódna, ami visszarántaná a Bitcoin árfolyamát. 

Hátra van még az év második fele 

Történelmileg a Bitcoin legjobb havi teljesítményeit általában októberben és szeptemberben produkálja, ugyanakkor a július is rendkívüli hónap szokott lenni. Az elemzők tanácsa szerint érdemes a mostani belépési szintekre kedvezően tekinteni, mivel az év második felében hatalmas felfutásnak lehetünk tanúi. 

2013 óta novemberben átlagosan 46,81%-ot erősödött a Bitcoin értéke, így a nyári, alacsonyabb árfolyamok kedvező belépési szinteket eredményezhetnek.