Hivatalos fizetőeszköz lehet a bitcoin ebben az apró egzotikus államban is

El Salvador Bitcoin iránti elkötelezettségét mintául véve, egyre több állam fontolgatja a kriptovaluta törvényes fizetőeszközként való elfogadását. Most pedig minden jel arra utal, hogy Tonga, az óceániai Polinéziában fekvő egzotikus állam is beadhatja a derekát hamarosan.

Tonga egykori parlamenti képviselője, a királyi család nemes leszármazottja, Lord Fusitu’a elárulta, hogy a kriptovalutára vonatkozó törvényjavaslatát szeptember-október környékén terjesztik a parlament elé. Ha pedig minden a tervek szerint alakul, az ország még az idei év novemberéig elfogadhatja a bitcoint, mint törvényes fizetőeszközt. A képviselő Jack Mallers, a Strike fizetési applikációjának megálmodójával, valamint az el salvador-i Bitcoin-projekt vezetőjével dolgozott együtt azon, hogy a BTC-t beépítsék az állam jogi keretrendszerébe. Az ország a kriptovaluta segítségével „versenyképesebbé és gazdagabbá” válhat, tekintettel a bitcoin által kínált pénzátutalási előnyökre.

De mégis hogyan lehetne hasznos egy bitcoint is magában foglaló, körforgásos gazdaság?

Egy olyan gazdaság, mely az ellátási lánc minden részén bitcoint használ fizetésre. A vetőmagtól kezdve egészen az étkezésig. Fizessenek bitcoinnal a maniókáért és a szarvasmarháért, a mezőgazdasági beszállítóknak és a Kardo steak bárban felszolgáló pincérnőknek”jelentette ki az egykori parlamenti képviselő.

Ugyan az állam döntése rendkívül sok potenciált hordoz magában, az utóbbi időben számos közgazdász és befolyásosabb ember fejezte ki aggodalmát az El Salvador példáját követő államok döntéseivel kapcsolatban. Az infláció okozta aggodalmak ugyanakkor több államot is arra készteti, hogy a bitcoin felé vegye az irányt.

El Salvador köszöni szépen, jól van

Tavaly történelmet írt Nayib Bukele, El Salvador fiatal, rendkívül ambíciózus elnöke, amikoris a világon elsőként hivatalos fizetőeszközzé tette a bitcoint. Lépését ugyanakkor nem minden szakértő díjazta, szerintük ugyanis az országnak akár 10 millió dollárba is kerülhet a kriptopiac iránti rajongása. Ennek ellenére az állam köszöni szépen, jól van, és míg a bitcoin éppen lábadozik, El Salvador büszke felvásárlási hullámba kezdett. Az elmúlt egy év során mintegy 71 millió dollárt költött bitcoinra, és ugyan azóta 12 százalékkal csökkenhetett az állam portfóliója, még mindig, legalább ugyanolyan lelkesedéssel támogatja imádott kriptovalutáját, jóban-rosszban.