Hogy mik vannak?! Egy bank hívja fel a figyelmet a bitcoin előnyeire

Az egyik német bank ügyfeleit a világ legnépszerűbb kriptovalutájáról, a bitcoinról (BTC) tanítja. Ehhez pedig nem kell más, csak egy toll meg egy papír.

2019. szeptemberében a Bayern LB kutatócsoportjának vezető közgazdásza és FX elemzője, Manuel Andersch a bitcoinról mesélt.

Andersch azt mondta, hogy a „kripto” egy elég értelmetlen szó a Gazdaságkutatási Osztály számára (a bank azon része, amely a BTC-t vizsgálja), mivel az osztályt nemcsak a bitcoin, mint alternatív monetáris rendszer érdekli, hanem minden termék, amely a BTC-re épül.

Ügyfeleink kifejezetten érdeklődnek a bitcoin iránt és szeretnének róla többet megtudni”, mondta a közgazdász. Ők többnyire a bank vállalati és intézményi ügyfelei közzé tartoznak, akik meg akarják tanulni a bitcoin alapjait. “Ez az érdeklődés arra késztette a kutatócsoportot, hogy létrehozzon egy „kezdőbarát workshopot”, amely mind az újonnan érkezőknek, mind pedig azoknak is szól, akik már elméleti tudásukat intuitív és gyakorlati tapasztalatokkal szeretnék bővíteni ”, mondta az elemző.

Az interaktív workshop, amelyet ‘The Bitcoin Experience’-nek hívnak, minden kérdésre választ ad és a bitcoin hálózat interaktív szimulációját is bemutatja.

Mi történik a workshop-on?

A workshop mindig szórakoztató, és már sokaknak segített megérteni a bitcoin alapvető működését”, mondta Andersch. A résztvevőknek proof-of-work bányászatot kell teljesíteniük elsődleges faktorizálással, majd blokkláncot hoznak létre egymással összefüggő papírdarabokból. Sokszor azzal a kihívással néznek szembe, hogy hogyan lehet konszenzust találni az adatbázis állapotáról a résztvevők decentralizált hálózatában.”A Bitcoin rendszer gazdasági ösztönzőinek szemléltetése érdekében bányászati ​​jutalmak is vannak”, mondta Andersch.

Az A-Z betűkkel ellátott papírokat tranzakciókként használják, és ezek a helyiségben keringnek, hogy a csomópontok érvényesek legyenek a színek alapján kialakított szabályok szerint. A proof-of-work igazolásának kiszámításához a résztvevők betűkhöz számokat adnak az ábécé alapján (például A = 1, G = 7). Öt tranzakció után egy blokk megtelik és “minden csomópont elindulhat a proof-of-work puzzle-lel, hogy a csomópont betudja mutatni a blokkját, mint új érvényes blokkot a hálózat többi része számára”.

Andersch azt is kihangsúlyozta, hogy az elsődleges tényezők kiszámításakor okostelefonok használata nem engedélyezett.

A jó dolog az, hogy sok mindent el lehet magyarázni az elsődleges faktorizációról:

  • Nehézségi beállítás
  • ASIC bányászok és azok következményei (okostelefon használata megengedett)
  • A költségoldal bemutatása, mely sokszor kellemetlen
  • Mivel az összes számítás összekapcsolódik a korábbi blokk számításaival, a résztvevők gyorsan megértik, hogy valami megváltoztatása hatalmas költségeket von maga után (a résztvevőnek újra meg kell ismételnie az összes elsődleges tényezőt).

Mivel az összes többi csomópont ellenőrzi a számításokat, arra mindenki gyorsan rájön, hogy a csalás nem kifizetődő, és a jutalom megszerzésének egyetlen módja a feladat pontos elvégzése “ – mondta Andersch.

Résztvevők véleménye

A visszajelzések alapján elmondható, hogy az embereknek tetszik a workshop. „Általában 30 perces szekciók vannak a szimuláció után, hogy mindent a valódi bitcoin-világ perspektívájába helyezzünk.”

A csapat szorosan kapcsolódik az élénk müncheni bitcoin közösséghez, és a bank a Fidelity Digital Assets eszközzel idén megrendezte a Value of Bitcoin Conference eseményt, amelyet ügyfeleik is jól fogadtak.

Ugyan a Bayern LB Kutatási Osztálya még csak BTC-hez kapcsolódó oktatási szolgáltatásokat kínál, már bitcoin felügyeleti szolgáltatásokon dolgozik. A banknak ebből három előnye is származhat: a jó hírnév és a bizalom megteremtése, az informatikai biztonsági ismeretek megszerzése és a fizikai tárolók beszerzése a biztonsági másolatok készítéséhez. “Úgy gondolom, hogy Európában folytatódik a verseny a bitcoin felügyeleti szolgáltatásokért”, mondta Andersch. “Az a vállalkozás, amely legelsőként felveszi a legjobb kriptoszakértőket, hírnevet szerezhet és óriási előnyre tehet szert”.