Hogyan alakítja át a turizmust a blokklánc?

Még a legoptimistábbak is bevallják: 2018 nem a legjobb év a kriptovaluták számára. Azonban attól függetlenül, hogy milyen árfolyamok jellemzik a kriptotőzsdéket, a blokklánc technológia él és virul; egyre több szektorba szivárog be. Újabb és újabb vállalatok, sok helyen még a kormány is elkezdte a technológia hasznosítását. Ez pedig nincs máshogy az turizmusban sem: a kriptovaluta és a blokklánc szépen lassan forradalmasítja az utazási szokásainkat.

Mit tud adni a blokklánc a turizmusnak?

A blokklánc egyik legnagyobb előnye, hogy a szolgáltatást rögtön a vevővel kapcsolja össze – így nincs szükség közvetítőkre, akik extra költségeket számolnak fel.

Az olyan közvetítő oldalak és vállalkozások, mint a TripAdvisor vagy Booking.com mind használati díjakat számítanak fel. Az emberek nagy része pedig fizet, mert sokszor nagy könnyebbséget jelent, ha a közvetítő segítségével egyszerűbben tudnak kommunikálni a hotelekkel vagy légitársaságokkal.

Itt jön a képbe a blokklánc és az okos szerződések használata a turizmus esetén. Az okos szerződésekkel ugyanis a felhasználók, azaz az utazni vágyók könnyedén le tudják foglalni a szobájukat anélkül, hogy olyan közvetítőket kéne használni, mint pl. a Hotels.com. És a hotel oldaláról is megbízhatóbbá válik a rendszer, hiszen a technológia garantálja, hogy a kifizetés automatikusan meg fog érkezni hozzájuk is.

Ezekkel a foglalásokkal foglalkozik például az utazásra és turizmusra specializálódott blokklánc alkalmazás, a LockTrip. A platformon a felhasználók könnyedén kereshetnek hoteleket vagy légitársaságokat, majd közvetítők nélkül – akik a foglalási procedúra során amúgy sem tesznek igazán sok értéket a folyamathoz – le tudják foglalni a szállásukat vagy jegyüket.

 “A projektünk 200%-kal növekedett a medvepiac ellenére is. Az áraink pedig annyira alacsonyak, hogy a Trivago-n sem engedik, hogy reklámozzuk magunkat” magyarázta sikerüket a LockTrip CEO-ja Nikola Alexandrov egy a Forbesnak adott interjújában.

Biztonságos fizetés

És nem a közvetítők kihagyása az egyetlen előny, amit a blokklánc a turizmus számára fel tud mutatni. A blokklánc ugyanis a fizetési folyamatokat is sokkal biztonságosabbá tudja tenni – ez pedig sokat jelenthet például azoknak a légitársaságoknak, akik havonta akár egy milliárd dollárt is elveszíthetnek hitelkártya csalások miatt. Mivel a blokklánc decentralizált hálózat, nem tud offline menni, így a láncon tárolt adatok még egy hackertámadás során is biztonságban vannak. Ráadásul maguk a tranzakciók is mind visszakövethetők, így ott sem lehet csalni a rendszerben.

Egyszerűsített személyazonosítás

A harmadik előnye pedig a blokkláncnak a biztonságos személyazonosítás. Segítségével kiválthatóak lennének az elképesztően hosszú sorok a repülőtéren az útlevél-ellenőrzésnél. A technológia ugyanis képes arra, hogy az utazóknak egy felhasználó barát digitális személyiségazonosítót adjon. Így pedig nem csak hogy az útlevél-ellenőrzést felejthetjük el, de magát az útlevelet is – a biometrikus info és az arcszkennelés az új úti okmányunk.

Ez persze már egy távolabbi jövő lehetősége. De egy biztos: a blokklánc szépen lassan az életünk minden területén megjelenik, és ebből a turizmus sem marad ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.