Képes futtatni egy Bitcoin node-ot az új Raspberry Pi 400-as?

A Raspberry Pi pár napja dobta piacra legújabb mini számítógépét, a Raspberry Pi 400-at. A régebbi BBC Micros és ZX Spectrums mintájára az egész számítógépet egy billentyűzetbe tömörítették, 70 dolláros plug-and-play megoldást kínálva a hitelkártya méretű számítógép rajongók számára. Csak annyit kell tenned, hogy csatlakoztatsz egy egeret és egy monitort, és máris működik.

A Raspberry Pi 400 gyakorlatilag egy Raspberry Pi 4, amely egy Raspberry Pi márkájú billentyűzetbe van beépítve. 70 dolláros árért négymagos, 1,8 GHz-es 64 bites processzort, 4 GB RAM-ot, vezeték nélküli hálózatot, Bluetooth 5.0-t, két 4K videó lejátszást támogató mikro-HDMI portot és 40 pines GPIO-t kapsz.

A Raspberry Pi használata Bitcoin node-ként

A Raspberry Pi-k szinte bármire használhatók, a repülőgépek nyomon követésétől kezdve az arcfelismerésig. Gyakran használják egy teljes Bitcoin node futtatására is. A kis számítógép letölti a blokklánc egy másolatát, le ellenőrzi, hogy a tranzakciókat helyesen hajtják-e végre, és segít a hálózat decentralizáltabbá tételében.

Tavaly is már építettek egy Raspberry Pi 3-ból Bitcoin Lightning Node-ot. Ez meglehetősen nagy kihívást jelentett akkor a kriptós csapatnak, és szokatlan élmény volt a készülék távvezérlése egy másik számítógépen keresztül. A Raspberry Pi 400 beépített billentyűzete azonban megkönnyítheti a folyamatot. Megkérdeztünk szakértőket, hogy lehetséges-e egy teljes Bitcoin node futtatása a Raspberry Pi 400-on.

“Ahhoz, hogy biztos legyek benne, tesztelnem kell a hardverrel… de alapvetően működni kellene a RaspiBlitz futtatásának a 400-ason – természetesen külső SSD-vel” – nyilatkozta Christian Rotzoll, a RaspiBlitz fejlesztője.

A RaspiBlitz egy olyan szoftver, amit arra terveztek, hogy bárki képes legyen egy Bitcoin csomópontot (vagy akár egy Lightning-ot is) futtatni egy Raspberry Pi-n. Néhány extra hardverre van szükség csupán, beleértve egy 1 terabájtos merevlemezt vagy SSD-t, amelyet a blokklánc tárolására használnak.

Rotzoll rámutatott, hogy a Raspberry Pi 3-hoz alkalmas képernyő típusa nem csatlakoztatható ehhez az újabb modellhez. Ez azt jelenti, hogy a felhasználónak HDMI módban kell futtatnia a RaspiBlitz szoftvert.

Úgy véli azonban, hogy csupán néhány előnye van annak, ha a Raspberry Pi 400-at egy teljes Bitcoin node futtatásához használjuk. A felhasználó némileg nagyobb működési biztonságot vagy „opsec-et” érthet el a billentyűzet használatával, ahelyett, hogy a normál Pi-t egy másik laptopon keresztül távolról futtatná. De még akkor is, ha egy felhasználó ennyire ‘paranoiás’ lenne, nem valószínű, hogy a Raspberry Pi-t akarná használni, mert nem 100%-ban ‘nyílt’ hardver. Ez azt jelenti, hogy egyes alkatrészek tervei nem hozzáférhetők a nyilvánosság számára elemzés céljából.