Hogyan gyarapíthatod a kriptovalutáidat erőfeszítések nélkül?

 • 31
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Elsőre valószínűleg mindenkinek a kriptotőzsdék jutnak az eszébe. A kriptovaluta kereskedés viszont nagy profit mellett nagy kockázattal is jár. Sok tanulás és gyakorlat kell ahhoz, hogy megértsd a piac működését. Erre viszont nem sok ember hajlandó időt és pénzt áldozni. Van azonban néhány alternatíva, mellyel passzív módon juthatsz némi nyereséghez és növelheted kriptovaluta egyenleged. Egy tanácsot azért érdemes megfogadnod. A portfóliód legyen mindig diverzifikált. Azaz ne csak egy eszközbe vagy lehetőségbe fektess be. Ezzel minimalizálhatod a kockázatot és az esetleges veszteség mértékét. Nézzük, milyen opciók közül választhatsz!

Peer-to-peer hitelezés

A kriptovaluta-ipar elképesztő érdeklődést tapasztalt a peer-to-peer hitelezési szolgáltatásokért az elmúlt néhány évben. Népszerűségének oka az, hogy viszonylag egyszerű és biztonságos, mivel az ezzel foglalkozó felületek nagy része megköveteli a hitel kérelmezőitől, hogy a felvett összeg több mint 110%-t fedezetként mutassák fel. A Cred havonta fizet kripto és stabilcoin kamatot azon felhasználók számára, akik a közel 30 kriptovaluta vagy fiat valuta valamelyikét lezárják. Rögzített kamatlábakkal dolgoznak, függetlenül attól, hogy a kriptopiac milyen irányba is halad.

A kriptovaluta hitelt biztosító platformokon a hitelfelvevők kölcsönt igényelhetnek, míg a hitelt nyújtók hitel ajánlatot kínálhatnak, amelynek meghatározhatják a feltételeit, például a kamatlábat, az elfogadott hitelbiztosítékot, illetve annak minimális összegét. Ebből viszont az következik, hogy az ajánlatok kamatlábai és feltételei eltérnek egymástól. A BTC és az altcoin hitelek általában magasabb kamatot ígérnek a stabilcoinoknál, míg a rövidebb futamidejű hitelek általában jobb ARP-t.

Staking

A kriptovaluta staking egykor elég bonyolult műveletnek tűnt, hiszen egy összetett tárca beállítást igényelt, így a kevésbé tapasztalt kriptovaluta tulajdonosok inkább nagy ívben kikerülték ezt a pénzgyarapítási formát.

Nemrég azonban olyan cégek jelentek meg, amik nagyban megkönnyítették a stakingelést. Ilyen vállalat a Switchain például, mely új staking API-ját a kriptovaluta tárca szolgáltatók és a kriptotőzsdék is egyszerűen tudnak a felületükre integrálni. Ennek köszönhetően a felhasználók könnyen használhatják a kriptovalutákat stakinghez, anélkül, hogy egyáltalán értenék a folyamat működését, miközben a tárca szolgáltatók is jól járnak, hiszen nem kell az infrastruktúrájukat fejleszteniük.

Ilyen megoldással rendelkezik a Tezos (XTZ), amely 6,09%-os ARP-t kínál staking jutalmak formájában, miközben a tulajdonosok a vagyon értéknövekedéséből is profitálhatnak. Mivel ezeket a jutalmakat maga a Tezos hálózata biztosítja, teljesen kockázatmentes módszernek tekinthető. Általánosságban elmondható, hogy a kriptovaluta staking az egyik legbiztonságosabb módja pénzed gyarapításának.

Fedezeti hitelezés

Habár elég sokan ismerik a peer-to-peer hitelezési felületeket, azt csak kevesen tudják, hogy a legtöbb kriptovaluta származékos tőzsde a felhasználók számára lehetővé teszi azt is, hogy kölcsönöket adjanak mások számára.

Amikor a származtatott ügyletek kereskedői egy kereskedést nyitnak fedezettel, a pozíció megnyitásához felhasznált kiegészítő pénzeszközök általában más felhasználóktól származnak, akiket finanszírozási szolgáltatóknak hívnak. A pénzeszközök ideiglenes kölcsönvételéért cserébe a kereskedők díjat fizetnek a finanszírozóknak, amelyet úgynevezett finanszírozási rátának hívnak.

Ez a finanszírozási ráta függ a tőzsdétől és a kriptovaluta eszköztől is, de nagyjából 6-12%-os ARP-t hozhat. A hozam viszont nagyban függ a hitelfelvevő igényeitől is. A Binance például számos kriptovaluta hitelt nyújt fedezeti kereskedéshez, majd nyilvánosságra hozza a hitelezők által kért napi illetve éves kamatlábakat. Ez 3,65% és körülbelül 14,6% ARP között alakulhat.

Talán elsőre úgy tűnhet, hogy piszkosul bonyolult és kockázatos műveletről van szó, de a gyakorlatban egyáltalán nem az. A fedezeti tőzsdék ugyanis automatikus felszámolási politikával és biztosítékokkal rendelkeznek, így a hitelfelvevőknek elegendő tartalékuk van a veszteségek elkerülésére.

Token osztalékok

Az osztalékfizető részvényekhez hasonlóan számos kriptovaluta vállalat kínál hasonló tulajdonságokkal bíró tokeneket. Ezek működési alapelve nagyon hasonlít a stakinghez. Egy nagy különbség azért van. A kifizetésekhez ezek a tokenek egy centralizált szervezetre támaszkodnak. A nyereséget viszont az alapjául szolgáló társaság jövedelmezőségéhez kötik, amely azt kibocsátotta. Csak néhány példa, a Kucoin Részvények (KCS) és a Nexo tokenek (NEXO), általában 5-10%-os ARP-t kínálnak, de ez a piaci körülményektől függően jelentősen ingadozhat.

Ha ezt a befektetési módot választod, informálódj előtte. Amennyiben biztonsági tokened van ellenőrizd le, hogy be van e jegyezve a megfelelő szabályozó szervezetnél, így számos problémától kíméled meg magad.


 • 31
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.