Hogyan nyiss Bitcoin fizetési csatornát a Lightning Networkön

Igaz vagy hamis a következő kérdés? Egy bitcoin tranzakcióra 10 percet kell várni. A válasz? Hamis, köszönhetően a Lightning Network technológiának.

Ha bitcoint szeretnél utalni vagy fogadni másodpercek alatt, be kell állítanod egy Lightning fizetési csatornát. Ezt végképp nem nehéz megtenni, de először tekintsünk át néhány alaprészletet.

Miért alkották meg a Lightning Network hálózatot?

A Lightning Networköt azért tervezték, hogy megoldja a Bitcoin skálázási problémáját. A bitcoin tranzakciók a Bitcoin hálózaton sosem voltak gyorsak. A Bitcoin blokklánc mindössze 7 tranzakciót képes lekezelni egy másodperc alatt. Ezzel szemben a bankkártya hitelesítő rendszerek több ezer tranzakciót is feldolgoznak egy másodperc alatt.

Annak érdekében, hogy a Bitcoin egyenlő legyen a bankkártyák napi szintű alkalmazhatóságával, nagyon le kell csökkenteni a fizetések végrehajtásához szükséges időt. Itt lép képbe a Lightning Network.

Mi a Lightning Network?

A Lightning Network egy extra réteget ad a bitcoin blokkláncra. Ez egy bitcoin fizetési csatorna, amely a blokklánc tetején ül. A két félnek meg kell abban egyezni, hogy a bitcoint ezen a fizetési csatornán keresztül indítsák. Ekkor ők egymás között vásárolhatnak és eladhatnak BTC-t mindaddig, amíg a mennyiség rendelkezésre áll vagy a tranzakció időkorlátja le nem jár. Ők annyi tranzakciót indíthatnak, amennyit csak szeretnének. Viszont minden egy fizetési csatorna indításával kezdődik.

Így tudod pár lépésben beállítani ezt.

1. lépés: Állíts be egy Lightning Network tárcát

Neked és a partnerednek, akivel tranzaktálni akarsz, be kell állítani egy tárcát, amely támogatja a Lightning Network módot mint bitcoin fizetési csatornát. Több ilyen megoldás is létezik, ilyen a Breez, Peach Wallet, és a Wallet of Satoshi.

A Lightning Network tárcára úgy kell gondolni, mint egy multi-aláírásos tárcára, amit te és a partnered a másik oldalon megoszt egymással. Mind a kettőtöknek ‘alá kell írni’ a tárcán, meg kell adnotok a saját privát kulcsokat.

Fontos megjegyezni, hogy a Lightning Network tárcán belül a tranzakciók nincsenek verifikálva a blokklánc által. Több multi-aláírásos tárca még csak fejlesztési státuszban van, így javasoljuk, hogy csak annyi bitcoint tarts ott (minimálist), ami a tranzakcióhoz szükséges.

2. lépés: Indítsd el a tranzakciót

Miután te és a másik fél feltölti az egyenlegét a privát kulcsok használatával, indíthatjátok a tranzakciót. Ez így működik:

  • Ti ketten megegyeztek egy termék vagy egy szolgáltatás leszállításában, amiért egyikőtök bitcoinnal fizet majd. Például: mind a ketten 4-4 BTC-t tesztek be a tárcába, és te meg akarod venni a Dániel autóját 1 BTC-ért.
  • Ezért te átadod az 1 bitcoin tulajdonjogát Dánielnek. Ennek megfelelően te és Dániel megegyeztek, hogy a privát kulcsotokkal verifikáljátok a frissített egyenleget. Mivel mind a ketten 4-4 BTC-vel kezdtetek, ezért most a te egyenleged 3 BTC-t, Dániel egyenlege pedig 5 BTC-t mutat majd. Minden tranzakciónál létezik egy időkorlát, amit ‘timelock’-nak hívnak. Ha ez lejár, a transzferálásra került Bitcoint már nem lehet visszatéríteni.
  • Ismételjétek meg ezt a tevékenységét, ahányszor csak akarjátok. Te és másik fél annyi tranzakciót indíthattok, amennyit szeretnétek, és ez másodpercek alatt teljesül.

3. lépés: Zárjátok le a csatornát, és gyűjtsétek be az elérhető forrást

Ha te és a másik fél is úgy gondolja, hogy a tranzakciókat befejeztétek, megegyeztek abban, hogy a csatornát lezárjátok. A mi esetünkben, ha az egyetlen tranzakció az autóvásárlás volt, akkor 3 BTC-t visszateszel a saját privát tárcádba, Dániel pedig 5 BTC-t tesz be a saját tárcába – természetesen a tranzakciós díjak ebből levonásra kerülnek. Természetesen az eredeti befizetéshez hasonlóan a multi-aláírásos tárcánál, ezek a privát tárcába helyezéses tranzakciók is verifikálásra kerülnek a blokkláncon.

Lightning Network

Egyszerű beállítás, egyszerű fizetéses folyamat

A Lightning Network tárca applikációk által könnyen létre lehet hozni a kapcsolatot, neked csak be kell szkennelni a QR kódot, fizetsz, vagy fizetést fogadsz, és folytatod a napodat. Miután telepítetted a Breez, Peach Wallet vagy Wallet of Satoshi alkalmazások valamelyikét, egyszerűen feltöltöd az egyenlegedet, és az applikáció végigvezet a folyamaton. Természetesen van több Lightning tárca is a piacon (itt egy lista: https://lightningnetworkstores.com/wallets), fejlesztési állapotuk eltérő, szóval érdemes jól utánajárni, hogy épp milyen stádiumban vannak. Az applikáció aztán összekapcsol a többi felhasználóval, és vásárolhatsz terméket vagy szolgáltatást bitcoinért cserébe.

Itt ki is tudjátok próbálni, hogy működik-e a csatornátok 🙂