Hogyan nyiss Bitcoin fizetési csatornát a Lightning Networkön

Igaz vagy hamis a következő kérdés? Egy bitcoin tranzakcióra 10 percet kell várni. A válasz? Hamis, köszönhetően a Lightning Network technológiának.

BitBay - keress könnyen kriptovalutákat a BitBay referral programjával - akár 80% visszatérítés!

Ha bitcoint szeretnél utalni vagy fogadni másodpercek alatt, be kell állítanod egy Lightning fizetési csatornát. Ezt végképp nem nehéz megtenni, de először tekintsünk át néhány alaprészletet.

Miért alkották meg a Lightning Network hálózatot?

A Lightning Networköt azért tervezték, hogy megoldja a Bitcoin skálázási problémáját. A bitcoin tranzakciók a Bitcoin hálózaton sosem voltak gyorsak. A Bitcoin blokklánc mindössze 7 tranzakciót képes lekezelni egy másodperc alatt. Ezzel szemben a bankkártya hitelesítő rendszerek több ezer tranzakciót is feldolgoznak egy másodperc alatt.

Annak érdekében, hogy a Bitcoin egyenlő legyen a bankkártyák napi szintű alkalmazhatóságával, nagyon le kell csökkenteni a fizetések végrehajtásához szükséges időt. Itt lép képbe a Lightning Network.

Mi a Lightning Network?

A Lightning Network egy extra réteget ad a bitcoin blokkláncra. Ez egy bitcoin fizetési csatorna, amely a blokklánc tetején ül. A két félnek meg kell abban egyezni, hogy a bitcoint ezen a fizetési csatornán keresztül indítsák. Ekkor ők egymás között vásárolhatnak és eladhatnak BTC-t mindaddig, amíg a mennyiség rendelkezésre áll vagy a tranzakció időkorlátja le nem jár. Ők annyi tranzakciót indíthatnak, amennyit csak szeretnének. Viszont minden egy fizetési csatorna indításával kezdődik.

Így tudod pár lépésben beállítani ezt.

1. lépés: Állíts be egy Lightning Network tárcát

Neked és a partnerednek, akivel tranzaktálni akarsz, be kell állítani egy tárcát, amely támogatja a Lightning Network módot mint bitcoin fizetési csatornát. Több ilyen megoldás is létezik, ilyen a Breez, Peach Wallet, és a Wallet of Satoshi.

A Lightning Network tárcára úgy kell gondolni, mint egy multi-aláírásos tárcára, amit te és a partnered a másik oldalon megoszt egymással. Mind a kettőtöknek ‘alá kell írni’ a tárcán, meg kell adnotok a saját privát kulcsokat.

Fontos megjegyezni, hogy a Lightning Network tárcán belül a tranzakciók nincsenek verifikálva a blokklánc által. Több multi-aláírásos tárca még csak fejlesztési státuszban van, így javasoljuk, hogy csak annyi bitcoint tarts ott (minimálist), ami a tranzakcióhoz szükséges.

2. lépés: Indítsd el a tranzakciót

Miután te és a másik fél feltölti az egyenlegét a privát kulcsok használatával, indíthatjátok a tranzakciót. Ez így működik:

  • Ti ketten megegyeztek egy termék vagy egy szolgáltatás leszállításában, amiért egyikőtök bitcoinnal fizet majd. Például: mind a ketten 4-4 BTC-t tesztek be a tárcába, és te meg akarod venni a Dániel autóját 1 BTC-ért.
  • Ezért te átadod az 1 bitcoin tulajdonjogát Dánielnek. Ennek megfelelően te és Dániel megegyeztek, hogy a privát kulcsotokkal verifikáljátok a frissített egyenleget. Mivel mind a ketten 4-4 BTC-vel kezdtetek, ezért most a te egyenleged 3 BTC-t, Dániel egyenlege pedig 5 BTC-t mutat majd. Minden tranzakciónál létezik egy időkorlát, amit ‘timelock’-nak hívnak. Ha ez lejár, a transzferálásra került Bitcoint már nem lehet visszatéríteni.
  • Ismételjétek meg ezt a tevékenységét, ahányszor csak akarjátok. Te és másik fél annyi tranzakciót indíthattok, amennyit szeretnétek, és ez másodpercek alatt teljesül.

3. lépés: Zárjátok le a csatornát, és gyűjtsétek be az elérhető forrást

Ha te és a másik fél is úgy gondolja, hogy a tranzakciókat befejeztétek, megegyeztek abban, hogy a csatornát lezárjátok. A mi esetünkben, ha az egyetlen tranzakció az autóvásárlás volt, akkor 3 BTC-t visszateszel a saját privát tárcádba, Dániel pedig 5 BTC-t tesz be a saját tárcába – természetesen a tranzakciós díjak ebből levonásra kerülnek. Természetesen az eredeti befizetéshez hasonlóan a multi-aláírásos tárcánál, ezek a privát tárcába helyezéses tranzakciók is verifikálásra kerülnek a blokkláncon.

Lightning Network

CRYPTO.COM💳 – Használd a linkünket regisztráláskor és 50💲 jóváírásban részesülsz.

Egyszerű beállítás, egyszerű fizetéses folyamat

A Lightning Network tárca applikációk által könnyen létre lehet hozni a kapcsolatot, neked csak be kell szkennelni a QR kódot, fizetsz, vagy fizetést fogadsz, és folytatod a napodat. Miután telepítetted a Breez, Peach Wallet vagy Wallet of Satoshi alkalmazások valamelyikét, egyszerűen feltöltöd az egyenlegedet, és az applikáció végigvezet a folyamaton. Természetesen van több Lightning tárca is a piacon (itt egy lista: https://lightningnetworkstores.com/wallets), fejlesztési állapotuk eltérő, szóval érdemes jól utánajárni, hogy épp milyen stádiumban vannak. Az applikáció aztán összekapcsol a többi felhasználóval, és vásárolhatsz terméket vagy szolgáltatást bitcoinért cserébe.

Itt ki is tudjátok próbálni, hogy működik-e a csatornátok 🙂


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.