A Monero után a Siacoin is blokkolja a Bitmain bányászhardvereit

Egyes koinok szembe mernek szállni a Bitmain dominanciával.

A kriptovaluta bányászcég Obelisk megváltoztatja a kódját, hogy elejét vegye a bányászóriás Bitmain hardverek kifejlesztésének.

Az obeliszk a monolit ellen

Siacoin vs BitmainAz Obelisk cég rólunk oldala alapján céljuk, hogy “sokkal biztonságosabb és jövőképes kriptovaluta hálózatok maradjanak fenn, mint a Decred és a Siacoin”. Elsőre nem tűnik nyilvánvalónak, de az ASIC-okat gyártó céget a Siacoin csapata alapította, így már érthetőbb, hogy a cég nem akar egy elefántot beengedni a porcelánboltba.

A Siacoin piaci kapitalizációja 182 millió dollár, a Coin Market Cap adatai alapján, a ranglistán a 41. helyen áll. Egyik érdekessége, hogy a koin segítségével bérletbe lehet adni a számítógépünk merevlemez tárhelyét, amit utalások végrehajtásakor tud felhasználni a Siacoin blokklánca.

Egy az ügyfeleinek küldött körlevélben a bostoni székhelyű Obelisk egy kód kiadásáról ír, mely segítségével ki lehet közösíteni a Bitmain ASIC bányászait a Siacoin kriptovaluta bányászatából.

Az erre vonatkozó bekezdés a következő:

“Másodszor, kiadunk egy SC1 alternatíva Blake2b algoritmust az elkövetkezendő hetekben. Ezzel a Sia közösség forkolhatja és érvénytelenítheti a nem Obelisk ASIC bányászokat a forkolt láncon.”

Mi a probléma a Bitmain megjelenésével?

A Bitmain erőfölényéről már többször írtunk a Bitcoin Bázis hasábjain. Amikor a vállalat januárban kijött az A3 gépével, Zach Herbert az Obelisk műveleti menedzsere a következőket nyilatkozta: “A Bitmaint káros szereplőnek tartjuk a kriptovaluta világban.”

De akkor még nem nem döntött forkolás mellett a vállalat amit Herbert így magyarázott: “…úgy gondoljuk, hogy [egy forkolás] az előtt, mielőtt a Bitmain megtámadná a hálózatunkat, egy központi, monopolisztikus döntés lenne, egy proaktív biztonsági intézkedés helyett… Ha a Bitmain bármit is tervez a Sia projekt ellen, egy soft-forkot alkalmazunk és érvénytelenítjük a hardvereit.”

Ezt még januárban nyilatkozta a vállalat képviselője, amihez képest a tegnapi e-mail tartalma más jövőt fest: “A mai naptól minden … Obelisk alkalmazott támogatja a forkot.”

Obelisk az elefánt ellen

Még májusban az Obelisk CEO-ja David Vorick publikált egy cikket ‘A kriptovaluta bányászat helyzete‘ címen, melyben ügyfeleinek átverésével, piszkos üzelmekkel és a teljes iparág kontrolljával gyanúsította meg a Bitmaint.

A Bitmain válasza a cikkre, hogy “néhány tartós félreértésről tanúskodik” és felhívta a figyelmet, hogy szívén viseli azon közösségek problémáit, amelyeknek a vállalat is részét képezi.

A Siacoin mindenesetre nincs egyedül a Bitmain-gyanújával. A májusban piacra dobott Bitmain Antminer X3 modell, mely elsősorban a kisebb kriptovaluták, mint a monero bányászatára lett kifejlesztve szintén megkapta a magáét a közösségtől és a fejlesztőktől. 2018 augusztusában jött a hír, hogy a Monero csapata hat havonta megváltoztatja a coin kódját azért, hogy bizonyos bányászcégek monopolizálják a koinjaikat.

A monero titkoscoin úgy lett tervezve, hogy maximális lekövethetetlenséget nyújtson felhasználóinak és hogy otthoni számítógéppel is bányászható legyen.

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!