Hogyan változtatja meg a technológia a dollár szerepét

 • 30
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Az amerikai dollár a pénzek királya. Az elmúlt évtizedekben a nemzetközi elszámolások de facto standardjává vált. Ahogy a történelemben eddig mindig, a birodalmak és a királyok azonban elvesztik a hatalmukat. A pénzügy területén is számos innováció történt az elmúlt néhány évben, amely a decentralizáció körül összpontosul, és nagy az igény az új pénzügyi standardokra. Ha visszatekintünk az 1970-es években történt eseményekre, világossá válik, hogy a technológiai fejlődésnek milyen jelentős szerepe volt az amerikai dollár szerepének és dominanciájának a változásában.

Szűkösség és decentralizált pénzügy

Beszéljünk először a szűkösségről, amelynek tudjuk, hogy mekkora gazdasági szerepe van. Mikor Nixon elnök megszüntette az arany konvertibilitását 1971-ben, azzal egyidejűleg elvágta a szűkösség és a fiat pénzek kapcsolatát. Korábban generációkon keresztül az aranystandard volt a legfőbb eszköz az infláció-defláció kezelésének, az arany kínálati rugalmassága kontrollálta a gazdaságot. Ma, amikor a dollár mennyisége nincs semmilyen árueszközhöz kötve, a kormányzatok annyi fiat pénzt nyomtatnak, amennyit csak akarnak. Az infláció-defláció ellenőrzését átvette a politika és a törvényhozás, amit központilag irányítanak. A jövő azonban teljesen mást hozhat.

A decentralizált pénzügy (DeFi) világában matematikai szabályok próbálnak beavatkozni azokba a folyamatokba, ahol korábban az aranystandard, később pedig az emberi szabályozás irányított. Ami különösen érdekes a blokklánc területén, hogy létre tudod hozni a szűkösség intézményét a digitális világban központi autoritás nélkül. Ha egyszer a szabályok kialakításra kerültek, nincs szükség emberi beavatkozásra. A rendszer szabályozza önmagát matematikai eljárások alapján.

Szabályozói korlátok

Az ’internetpénz’ a Bitcoinnal kezdődött. Habár már a dotcomlufi idején is volt próbálkozás különféle centralizált vendorspeficikus valuta létrehozására, a Bitcoin hozta meg az áttörést a blokklánc alapú megoldással, ami egyszerre biztosította a szűkösséget, és előre definiálta a rendszerbe implementált szabályokat. Ma már rengeteg fintech vállalkozás épít a blokklánc technológiára, és ami eddig a szabályozás körüli aggodalmakat okozta, az innováció előretörésével megszabadíthat ettől a kockázattól. Hiszen eddig minden innovatív törekvés szembetalálta magát a szabályozói rosszallással mindaddig, amíg az előnyök túl nem lépték a kockázatokat.

Az előttünk álló változások

A digitális világban eddig a Bitcoint valamilyen aranystandardként használták, amivel együtt jár a szűkösség is. Összesen 21 millió BTC bányászható ki csak, tehát a szűkösség már be is került a képletbe. De mi történne, ha lenne egy valuta, ami a keresletnek megfelelően tudna bővülni vagy csökkenni. Ez a kínálati rugalmasság képes lenne kezelni a ciklikus külső nyomásokat, enyhíteni a visszaeséseket vagy a túlfűtöttséget azzal, hogy dinamikusan igazodna a szituáció változásához. A dollár ezt a szerepet próbálta betölteni, de ezt egy központi banki autoritás felügyelete mellett volt csak képes megvalósítani. Egy átlagos felhasználó ehhez nem tudott hozzátenni semmit, minden a központi bankok monetáris és fiskális politikáján múlott.

Ezért kezdtek a felhasználók és a befektetők új irányok felé fordulni. Ezért van olyan nagy kereslet a blokklánchoz kapcsolódó munkák iránt is. Amire a Fed ráébred, hogy valamit kezdeni kellene a decentralizált pénzüggyel, addigra a gazdaság egy része beépíti magába ezt az új pénzügyi technológiát. Nem kell már sokat várnunk arra, hogy a blokklánc átalakítsa, hogyan fizetünk, hogyan veszünk fel hitelt és milyen pénzügyi ösztönzőket kapunk.

A nagy kérdés, hogy milyen addicionális használati módokat és innovációt látunk még a blokklánc alapú pénzekben. Elvégre az aranynak nem csak számviteli értéke van. Az aranyat felhasználják a technológiai szektorban, ékszer készítésnél és még ruhaiparban is. Néhány innováció a matematikai modellezés területén képes irányítani az infláció és defláció alakulását, a Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., japán legnagyobb bankja, a Japán Központi Bank jóváhagyásával saját kriptovalutát hozott létre, ami szintén bizonyítja, hogy a nagy iparági óriások is szembe mernek fordulni a tradicionális valutákkal.

Nagyon sok ilyen innováció a blokklánc területén még csak kísérletezés, azonban mindegyik a jelenlegi status quot próbálja megváltoztatni. A decentralizált pénzügy népszerűsége folyamatosan növekszik. Habár a kriptovaluták is sok esetben még keresik a felhasználási területüket, a blokklánc technológia nem fog eltűnni. Minél több üzlet és tevékenység épül blokklánc alapú technológiára, annál jobban kopik a dollár jelentősége, ami előbb-utóbb örökre megváltoztatja a globális standardokat.


 • 30
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

premik

Életrajzi információ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.