Hogyan változtatja meg a tokenizáció az üzleti világ jövőjét?

Az ingatlanoktól a franchise-ügyletekig, a megújuló energiától Hollywoodig, a tokenizáció teljes egészében alakíthatja át üzleti életünket.

Mi az a tokenizálás?

Emögött a kifejezés mögött egy olyan folyamat értendő, mely során a kézzelfogható termékek, áruk, ingatlanok, de akár információk, adatok, vagy a személyazonosságunk is egy saját “helyettesítő értéket” kap egy kriptográfiai token formájában a blokkláncokon. Ez lehetővé teszi az eszközeinkkel való könnyed kereskedést.

Az tokenizációt már régóta a blokklánc technológia egyik legmeggyőzőbb alkalmazásának tekintik. Még 2019 júniusában az Egyesült Államok egyik befektetési szolgáltatásokat nyújtó holdingvállalata, a BNY Mellon kijelentette, hogy a tokenizáció “drámaian megváltoztathatja a befektetések dinamikáját“, és olyan lehetőségeket szabadíthat fel, amelyek korábban elérhetetlenek voltak.

Tokenizáció az ingatlanpiacon

Az ingatlanpiac megkerülhetetlen kiindulópont. Az ingatlanok tokenizálása megnyitja az utat a részleges tulajdonlás előtt, lehetővé téve az egyének számára, hogy egy ingatlannak csak egy kis részét vásárolják meg. Minden egyes token a teljes befektetési eszköz egy töredékét reprezentálja.

Az előnyök ezzel még nem érnek véget. Normál esetben egy lakásvásárlás lezárása akár 6 hónapig is eltarthat. Mindez egy időigényes, gyötrelmes és természetesen papír alapú folyamatnak köszönhetően. A tokenizálás digitális mivolta ezzel szemben felgyorsíthatja a dolgokat, miközben nagyobb fokú bizalmat és átláthatóságot kínál. A fokozott likviditás végső soron újjáélesztheti a piacot, és súrlódásmentessé teheti a vásárlásokat.

Tokenizáció az üzleti világban

A tokenizációnak az üzleti világra is vannak kihatásai. A franchise rendkívül népszerű módszernek bizonyult egy márka bővítésére – a McDonald’s, a Subway és a Chick-fil-A csak néhány a gyorséttermi óriások közül, amelyek lehetővé teszik a vállalkozók számára, hogy saját üzleteket nyissanak. El is érkeztünk azonban egy jelentős problémához. Az ilyen jellegű beruházás hatalmas költségekkel jár. Az ADP HR-vállalat szerint az indítási költségek elérhetik az 5 millió dollárt is – ez olyan összeg, amelyet kevesen tudnának egyedül előteremteni. A tokenizálással elért “résztulajdonlás” megszüntetheti a belépési korlátokat, kézzelfogható előnyöket biztosítva egy ilyen ökoszisztéma minden résztvevője számára.

Tokenizáció a médiában

Hollywood sztárokkal teletűzdelt utcáin a tokenizáció máris érezteti hatását. A filmes produkcióktól a zenei jogokig a szenvedélyes rajongók mostantól pénzügyi részesedést szerezhetnek az őket leginkább érdeklő alkotásokból. Ez a tartalomkészítőket is kiszabadíthatja a lemezkiadók és filmstúdiók szorításából, lehetővé téve számukra, hogy kockázatot vállaljanak és kezükbe vegyék sorsuk irányítását.

Legnagyobb akadály: a szabályozás

Természetesen túl szép ez így, hogy igaz legyen, és vannak akadályok, melyek a tokenizáció teljes körű elterjedésének útjában állnak. Az egyik ilyen a körülötte lévő szabályozási bizonytalanság. A technológia újszerűsége és a különböző joghatóságok eltérő hozzáállása megnehezítheti a vállalkozások számára a megfelelő jogi keretek betartását és a szabályozási előírásoknak való megfelelést. Jogi és szabályozási szempontból a tokenizáció kulcskérdései közé tartozik, hogy az adott token hatékonyan képviseli-e eredeti megfelelőjét, hogy az ilyen tokenek átruházása ténylegesen átruházza-e az általuk képviselt jogokat, és hogy van-e piaci infrastruktúra a használatuk támogatására.

Ez még csak a kezdete egy igen ígéretes jövőnek

A tokenizálás segítségével örökre megváltozik az eszközök tulajdonlásáról alkotott felfogásunk. A blokklánc technológia még gyerekcipőben jár, az infrastruktúra még csak most épül, de ahogy az ICO-k (előzetes pénzgyűjtés egy kriptoprojekt elindításához) demokratizálták a befektetésekhez való hozzáférést, úgy tudnak az emberek a tokenizálás segítségével sokkal tisztességesebben és könnyebben részesülni a társadalmi-gazdasági vagyonból.

Ha többet szeretnél tudni a témáról, ebben a cikkben részletesebben is ismertettük a tokenizáció tulajdonságait és jelentőségét.