Barátaival közösen tárolja kriptovagyonát Vitalik Buterin

Az Ethereum-alapító Vitalik Buterin a „biztonság decentralizálását” javasolja követőinek. Egy X-vitában a multisig hidegtárcák használata mellett érvelt.

Buterin elmondása szerint kriptovagyonának 90%-át egy multisig (több aláírást igénylő) Safe hidegtárcában tartja.

„M-of-N, néhány kulcs nálad van (de ez nem elég a visszaállításhoz), néhány kulcs pedig olyan embereknél, akikben megbízol” – írta. „Ne mondd el senkinek, hogy kik azok, még egymásról se tudjanak.”

A Buterin által hivatkozott „m-of-n” egy multisig eljárást takar. Az ebben az esetben egy szerződés aláírásához szükséges minimális aláírások számát jelzi – vagyis csak akkor hajthatók végre utalások, ha azt legalább ennyi aláírás hitelesíti. Az betű a tárcán létező összes aláírás számára utal.

A beszélgetést egy 0xKofi álnéven regisztrált X-felhasználó kezdte, aki a hidegtárcákról áradozott a közösségi platformon.

„Éjszaka nyugodtan alhatsz. Megvéd téged, hogy túléld a játékot, és győzedelmeskedhess.”

A véleménnyel nem mindenki ért egyet. Peter Watts, a Uneven Labs vezérigazgatója és a Reservoir NFT-platform alapítója szerint kockázatos, ha valaki túlzottan a hardvertárcákra bízza vagyonát.

„Ha hardvertárcát használsz, a legnagyobb veszély te magad vagy” – írta, majd hozzátette, ha nem rejtjük el jól, bárki rátalálhat a privát seedre. Ellenben, ha nagyon elrejtjük, mi magunk is elveszíthetjük hozzáférésünket a tárcához.

Buterin ezért osztotta meg, ő hogyan gondoskodik arról, hogy ne legyen egyedi hibapont (SPOF) a rendszerben.

Bár a Safe (korábban Gnosis Safe) multisig hidegtárcát sokak szerint főként a DAO-k használják a megosztott vagyon biztonságos tárolása érdekében, a legtöbb esetben valójában magánszemélyek tárolnak rajta kriptovalutákat Buterinhez hasonló módon.

„A Safe felhasználóinak 99%-át ma magánszemélyek teszik ki, beleértve olyan neveket is, mint Vitalik Buterin vagy Punk6529” – írta a SafeDAO egyik közreműködője az X-en.