Hol él a legtöbb kriptomilliárdos és mennyi a nettó vagyonuk?

A Wegamble készített egy jelentést, amelyben rangsorolta a kriptomilliárdosokat nettó vagyonuk szerint. A felmérés szerint a legtöbben az Egyesült Államokban, Kínában és Dél-Koreában élnek.

Természetesen a rangsor folyamatosan változik a kriptovaluták változékony természete miatt, aminek következtében a kriptomilliárdosok nettó vagyona jelentősen és gyorsan ingadozhat.

Az Egyesült Államokban nem kevesebb, mint 9 kriptomilliárdos él, akik nettó vagyona jelenleg 28,6 milliárd dollár. Ez egyébként egyáltalán nem meglepő, az USA-ban élnek ugyanis olyan prominens szereplők, mint Chris Larsen, Cameron és Tyler Winklevoss, Michael Novogratz, Brian Armstrong és Barry Silbert is. A második helyet Kína szerezte meg, ahol összesen 2 kriptomilliárdost azonosítottak, akik 12,3 milliárd dolláros nettó vagyonnal rendelkeznek. Az országban született ugyanis Jihan Wu, a Bitmain bitcoin bányász hardverekkel foglalkozó vállalat társalapítója, valamint Changpeng Zhao (CZ), a Binance vezető kriptovaluta tőzsde alapítója is, aki 10,5 milliárd dolláros nettó vagyonnal rázza a rongyot. A dobogón végül Dél-Korea, Kanada, valamint Saint Kitts és Nevis végzett holtversenyben, amely államok egy-egy kriptomilliárdosnak adnak otthont.

Kiderült továbbá, hogy Chris Larsen 2,6 milliárd dolláros nettó vagyont tudhat magának, a Gemini kriptotőzsde alapítói, a Winklevoss fivérek pedig 3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkeznek. Tim Draper 1,2 milliárddal, Michael Novogratz pedig 2,6 milliárd dollárral büszkélkedhet. Kanadában él Anthony Di Iorio a maga 1 milliárd dollárjával, aki egyébként az Etherum társalapítójaként és a bitcoin egyik első befektetőjeként ismert; Dél-Koreában pedig Song Chi-Hyung, a Dunamo alapítója tűnik ki a tömegből 950 millió dollárral a zsebében.

A kriptomilliárdosok listáján szerepel még 2,4 milliárd dollárral a Coinbase feje, Brian Armstrong és a Ripple vezérigazgatója, Brad Garlinghouse, aki 10 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik. A két férfi egyébként külön említést érdemel, tekintettel a SEC kriptoipar ellen felhozott vádjaira, amely nemcsak a Binance kriptotőzsdét érinti, nemrégiben ugyanis a Coinbase, 2020-ban pedig a Ripple is a hatóságok célkeresztjébe került.