Hol és hogyan tudsz kereskedni Bitcoin határidős termékekkel?

Habár a határidős pénzpiaci termékek már léteznek egy jó ideje, az ötlet a kriptoszférában ennek ellenére relatíve új. A Bitcoin határidős termékeket először 2017-ben vezették be, viszont azóta eléggé felkapott szegmense lett a szektornak.

Hogyan is működnek a kriptovaluta határidős termékek?

A határidős termékek olyan pénzügyi eszközök, amely lehetővé teszik a befektetőknek, hogy bármilyen eszközt, ami lehet a Bitcoin is, egy jövőbeli dátumon egy előre meghatározott áron vegyenek meg vagy adjanak el. Ha pedig eljön az az idő, akkor a piaci ártól függetlenül lehet a meghatározott áron eladni vagy megvenni. A fő cél ezzel az eszközzel tehát, hogy a piaci kockázatokat minimálisra csökkentsék. Egy határidős tőzsde vagy egy okosszerződés facilitálhatja ezeket az ügyleteket. Két alaptípusa van:

 • Long pozíció: vásárolni egy eszközt, ha a szerződés elévült.
 • Short pozíció: eladni egy eszközt, ha a szerződés elévült.

Vegyünk egy példát, amin könnyen meg lehet érteni a működését. Kata kezdeményez egy 1000 dollár értékű long Bitcoin határidős ügyletet a Tőzsde X-en 3 hónapos időtartamban. Ez mind a két félnek kedvező, mert:

 1. Kata megtakaríthat most 1000 dollárt, és most megkapja a Bitcoinjait, amit szeretne, fizetni csak három hónap múlva kell
 2. A tőzsde pedig biztosan most alacsonyabb áron adja oda a Bitcoint, mintha három hónap múlva kellene odaadnia

Ezekkel az ügyletekkel Kata és a tőzsde is védeni tudja magát a Bitcoin piac volatilitásától függetlenül attól, hogy long vagy short pozíciókat vesznek fel.

Egy másik érdekes módja, hogy hogyan használhatják ki a határidős szerződéseket a befektetők, ha kalkulált spekulációt indítanak. Például, ha a Bitcoin ára holnap 5.000 dollárra esik vissza, akkor nagy esély van rá, hogy négy-öt hónap múlva az árfolyama újra felkapaszkodik a 10.000 dolláros szintre. Ebben az esetben a befektetők határidős szerződésekkel fedezhetik magukat.

Hogyan működnek a CME Bitcoin határidős ügyletek?

A Bitcoin határidős ügyleteket a 2017. december 18-án indította a Chicago Board of Options Exchange (CBOE) és a Chicago Mercantile Exchange (CME). A CME határidős kereskedésnek két fő előnye van:

– a szerződések kereskedését a Commodity Futures Trading Commission (CFTC) felügyeli. A nagy és megbízható pénzügyi intézmények nagyban növelik a bizalmat ilyen befektetéseknél.
– Nem szükséges Bitcoin tárcával rendelkezni ahhoz, hogy részt vegyél a kereskedésben, és itt mindig nagy lesz a likviditás.

A CME határidős szerződésekre vonatkozó részletek:

– 5 BTC a szerződéses egység mint a CME CF Bitcoin Referencia ráta
– USD alapú a kereskedés
– Kereskedni vele vasárnap este 6 óra és péntek este 5 óra között lehet
– A havi szerződéseket 6 egymást követő hónapra listázzák, plusz két decemberi szerződéses hónapra

Bitcoin határidős

Befolyásolják-e a Bitcoin határidős termékek a Bitcoin árát?

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy megnövelik az érdeklődést a kriptovaluták iránt, ez pedig az eszközök árának kiugrásához vezet. Például a Bitcoin árfolyama 10%-ot emelkedett 16.936 dollárra egy nappal a CBOE kereskedés indulása előtt. Emellett a Bitcoin árfolyama akkor lépte át a mindenkori legmagasabb értéket, azaz a 20.000 dollárt, amikor felfutott a Bitcoin határidős szerződések száma a CME-n.A megnövekedett érdeklődés mellett vannak még egyéb faktorok is, amelyek befolyásolják az árfolyamot:

– a magas likviditás miatt nagyon egyszerű Bitcoin venni vagy eladni
– a Bitcoin határidős termékek olyan országban is elérhetőek, ahol alapból a kriptokereskedés tiltva van – hiszen nem cserél gazdát a Bitcoin.
– a határidős szerződések lehetővé teszik a befektetőknek a volatilitás kockázatának a csökkentését

Hol lehet kereskedni a Bitcoin határidős termékekkel?

 • Chicago Board Options Exchange (CBOE – intézményi)
 • The Chicago Mercantile Exchange (CME -intézményi)
 • BitMEX (nemzetközi)
 • Binance (nemzetközi)
 • FTX (nemzetközi)
 • BitFlyer (Japánban népszerű)
 • OKEx (nemzetközi)
 • Bakkt (intézményi)

Összegezve tehát a Bitcoin határidős termékek egy izgalmas módját kínálják a kriptopiac nyújtotta előnyöknek. A legjobb dolog a határidős kereskedéssel, hogy nem kell tárcákat kezelned, nem kell vigyáznod a privát kulcsokra. Viszont ha egyszer már belecsöppentél a Bitcoin kereskedésbe, valószeg nem lesz érdemes áttérned a határidős termékekre.