Hol lehet még törvényes fizetőeszköz a bitcoin a közeljövőben?

Ma kora reggel sokak szerint sorsfordító pillanat történt a Bitcoin életében. A salvadori törvényhozás nagy többsége ugyanis megszavazta a bitcoin törvényes fizetőeszközként való elfogadását. A részletekről írtunk bővebben, de akármennyire is hihetetlenül hangzik, most már Salvadorban akár a sarki fagylaltosnál is fizethetünk bitcoinnal. A Bitcoinist azt taglalta ennek kapcsán, hogy mely országok lehetnek a következők, azaz ki léphet Salvador után a Bitcoin útjára. Ugye azt tudjuk, hogy a dél- és közép-amerikai vonal hihetetlenül erős, Paraguay, Brazília és Panama is jelezte már, hogy hamarosan ők is elfogadhatják törvényes fizetőeszközként a legnagyobb kriptovalutát.

Hol lehet még törvényes fizetőeszköz a bitcoin?

És azt Salvador kapcsán is láthatjuk, hogy ez nem csak a fizetőeszközként történő elfogadással jár. Hiszen adómentessé tették a BTC-t, azonnali letelepedési engedélyt kaphatnak a kriptovállalkozók. Sőt akár a bitcoin bányászathoz is lehet kezdvezményes geotermikus energiát igényelni a kormánytól. És ehhez még vegyük hozzá ugye a tényt, hogy milyen gyönyörű tengerpartok vannak az országban és máris igazi kriptoparadicsomnak tűnik ez a spanyolajkú kis közép-amerikai állam. Már most voltak olyan cégek, köztük a Binance, amely kifejezte a szándékát, hogy áttegye székhelyét az országba. Ugye az egyértelmű, hogy Nayib Bukele, Salvador elnöke gazdasági fellendülést és a pénzügyi rendszer megerősítését reméli a lépéstől. Salvadorban az emberek 70%-ának jelenleg nincs se bankszámlája, se hitelhez való hozzáférése.

Plusz szintén sokat fog számítani, hogy a külföldön élő több millió salvadori által hazaküldött pénz is sokkal gyorsabban eljuthat a címzetthez. És a gazdasági nehézségekre azért lehet válasz a bitcoin, mert most az országban amerikai dollár a hivatalos fizetőeszköz. Mivel a pandémiás helyzetre az amerikai kormány pénz nyomtatásával válaszolt, így Salvador számára is jelentős vásárlóerő-csökkenést okozott a döntés. Így ha arra vagyunk kíváncsiak, kik lehetnek a következők a bitcoin elfogadásában, akkor azokat az országokat kell figyelnünk, amelyeket súlyosan érintett az amerikai válasz a koronavírus-járványra. És most már láthatunk az interneten mexikói politikusokat is lézerszemekkel bíró profilokkal, ami akár utalás is lehet arra, hogy hol vannak még érdeklődő politikai erők.