Mi mindannyian Szatosi vagyunk: Újabb pofon Craig Wright állítólagos Bitcoin feltalálónak

Craig Wright ausztrál vállalkozó-kriptográfus és állítólagos Bitcoin feltaláló Szatosi Nakamoto újabb komoly pofonba futott bele.

Wright eskü alatt vallotta a floridai bíróságon, hogy mely bitcoin tárcacímeknek a tulajdonosa, ám kiderült, hogy a magának vallott címek közül 145-öt egy olyan nyílt üzenet aláírására használták, amiben Wright-ot csalónak nevezik. Az üzenet egyben azt is demonstrálta, hogy nem Craig Wright a tulajdonos a címeknek.

Wright peres ügye már jó egy éve fut a floridai bíróságon, amit Ira Kleiman, Wright volt üzlettársának testvére indított ellene, hogy visszaszerezze az 1.1 milliós BTC vagyon felét, amit állítólag Wright birtokol. A vagyont a Bitcoin hálózat indulásának kezdeti éveiben bányászták közösen. Most Wright-nak a bíróság előtt kell bizonyítania, hogy a bitcoinoknak ő a tulajdonosa.

A Wright által állítólagosan birtokolt tárcacímek csak egy kis időre voltak publikusak, ám ez elég volt arra, hogy 145-nek előjöjjön az igazi tulajdonosa és az üzenetüket a következő üzenettel írják alá:

“Craig Steven Wright egy hazug és egy csaló. Nincs kulcsa, hogy aláírja ezt az üzenetet. A Lightning Network egy komoly előrelépés. Ám folytatnunk kell az on-chain kapacitás fejlesztéseket. Sajnos ez nem csak egy konstans megváltoztatását jelenti a kódban vagy hogy erős résztvevők másokat kilépésre kényszerítsenek. Mi mindannyian Szatosi vagyunk”

Az üzenetre a Redditen hívták fel a figyelmet elsőként ahol azt is állították, hogy voltak olyan címek az aláírók között, amin a tárolt bitcoinokat 2009-ben bányásztak és azóta se mozdultak.

A BitMEX Research megvizsgált 145 címet és arra a következtetésre jutott, hogy a címek nem a 2009-ben domináns bányászhoz tartoznak, aki sokak érvelésre szerint maga Szatosi Nakamoto lehetett.

Wright a bíróságon azt állította, hogy a kiszivárgott címek az ő tulajdona, az úgynevezett Tulip Trust része, ám a kulcsok fölötti kontroll tényállását nem tudta bizonyítani ügyvéd-ügyfél bizalmi viszonyra hivatkozva. A bíró emiatt Wright-ot a bizalmi viszony fennállásának helytelen használatával vádolta amiért dokumentumokat tart vissza és akadályozza az ügymenetet.

A bizonyítékok alapján tehát egy újabb ok, hogy egyszer és mindenkorra elvessük azt a feltételezést, hogy Craig Wright lenne Szatosi Nakamoto, Bitcoin feltaláló.

Akit érdekel a teljes Craig Wright krónika, azoknak időrendi sorrendbe szedtük a legfrissebbel kezdve:

  1. 820 ezer BTC kulcsát tartalmazó titkosított fájllal rendelkezhet Craig Wright
  2. Visszavonulót fúj Craig Wright a múlt évi Hodlonaut-botrány után
  3. Craig Wright beperelné a Bitcoin és Bitcoin Cash fejlesztőit
  4. Craig Wright időt kapott a bírótól, hogy megérkezzen a titokzatos küldönc
  5. Craig Wright újév első napján 1 millió BTC privátkulcsát kaphatja meg
  6. Tovább hömpölyög Craig Wright ügye miután nem tudott elszámolni bitcoinjaival
  7. Craig Wright: a Dorian hurrikán miatt nem tudok félmillió bitcoint átutalni
  8. Craig Wright, a Bitcoin feltalálója, nem fér hozzá a saját mesés bitcoin vagyonához
  9. Továbbra is csak ámítja Craig Wright a bíróságot arról, hogy ő lenne a Bitcoin feltalálója
  10. 4 milliárd dolláros pert akasztottak ‘Fake Szatosi’ Craig Wright nyakába

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük