FRISSÍTVE: Hong kongi bitcoin milliomos kötegszámra szórta a dollárt egy épület tetejéről

A South China Morning Post beszámolója szerint egy 24 éves helyi lakos kötegszámra kezdte el kidobálni egy épület tetejéről a helyi pénzt, a hong kongi dollárt.

A Wong Ching Kit (“Mr. Coin” és “Coin Master” álnéven is fut) néven beazonosított személy a facebookos Coin’s Group és Epoch Cryptocurrency oldalak alapítója ami kriptopénzeknek és bányászoknak biztosít hirdetési felületet. Kit elmondása szerint magát kriptohívőnek tartja aki óriási vagyonokat keresett a múlt évi kriptománia során.

Egy Facebook Live videóban meg is örökítették a mutatványt, amint a tömeg tolongva próbálja elkapni a 100$ HKD (körülbelül 3000 forint) címletű bankókat Hong Kong Fuk Wa negyedében, ami Hong Kong egyik legszegényebb negyede. Kit elmondása szerint egy eseményre szerette volna felhívni a figyelmet a pénzosztással.

Mialatt a pénzt szórták az épület tetejéről, egy videofelvételen a következőket mondta az elhaladóknak:

“Ma, december 15-e, az FCC nagy napja és bejelenti a kereskedési versenye kezdetét. Remélem mindenki felfigyel erre a fontos eseményre… Nem tudom, hogy elhiszitek-e vagy sem, de pénz eshet az égből.”

Az FCC feltehetőleg egy új coin lesz a piacon és az akció az érmére kívánta hathatósan felhívni a figyelmet. Egy későbbi Facebook videóban Kit magát már Robin Hoodhoz hasonlította, aki kirabolja a gazdagokat és a pénzt a szegényeknek adja. A “Coin Master” szerint egyben felelősségének tartja, hogy terjessze a Bitcoint a világon.

‘Jótékonykodása’ természetesen nem maradt hatástalan mivel az arra járók egymáson áttaposva kezdték összekapkodni a 100 dollárosokat.

A rendőrség később elfogta és bevitte Kitet nyilvános helyen elkövetett közrend sértéssel és egyben felkérte az egybegyűlteket, hogy a jogtalanul szétszórt pénzt adják vissza a tulajdonosának. Egy helyi ügyvéd, Luk Wai-hung azzal érvelt, a promóciós akció érthető motívum volt, de ahogy azt kivitelezte, már korántsem.

“Hogyan is hirdette? Káoszt akart teremteni tettével.” Hozzátette, a maximális kiszabható büntetés 12 hónap börtön és 5000 hong kongi dollár. A járókelők szerint a szétszórt pénz legalább 12 millió hong kongi dollár volt és a rendőrségnek mindösszesen 5000 dollárt sikerült begyűjtenie.

FRISSÍTVE:

A CCN híroldalnak nyilatkozva Leonhard Weese a helyi bitcoin szövetség elnöke elmondta, Wong Ching Kit, akit a rendőrök azonnal lekapcsoltak, egy jól ismert csaló és vagyonát Ponzi-sémák futtatásával gyűjtötte:

“Ő nem egy bitcoin milliomos. Piramisjáték szerű sémákat futtat és jól ismert a közösségben. Csalódottak vagyunk, hogy ennyi kritikán aluli figyelmet kap,” nyilatkozta Weese a CCN-nek.

Korábbi helyi publikációk szerint Wong nagy méretű piramisjátékokat működtetett amelyek négyszeres hozamot garantáltak a befektetőknek. 2012-ben már egyszer lecsukták, mikor úszástanfolyam oktatóként mobiltelefonokat lopott a Kowloon Park negyedben.