Nem olyan nagy durranás a hongkongi bitcoin ETF jóváhagyása?

A napokban érkezett a hír, miszerint elfogadták a hongkongi Bitcoin és Ethereum spot ETF-et, ami bizakodásra adott okot. A Bloomberg elemzője, Eric Balchunas szerint azonban nem biztos, hogy a jóváhagyás olyan nagy dobásnak számít, mint amilyennek az emberek gondolják.

Az elemző az X-en közzétett bejegyzésében írt arról, hogy a becslések szerint a jóváhagyott befektetési termékek megközelítőleg 25 milliárd dollárnyi keresletet szabadítanak majd fel. Négy okot is kiemelt azonban, amiért a kriptovaluta befektetőket arra inti, hogy óvatosan bánjanak a nemrég jóváhagyott befektetési eszközről szóló hírekkel. Szerinte ugyanis 25 milliárd dollár helyett maximum 500 millió dollárnyi beáramlás várható. Állításait arra alapozta, hogy az ETF-piac nagyon kicsi Hongkongban az Egyesült Államokhoz képest; illetve úgy véli, hogy a kínai lakossági befektetők nem férhetnek hozzá ezen termékekhez – vagy legalábbis legálisan biztosan nem – a kormány tilalma miatt. Kitért továbbá a díjakra is, megjegyezve, hogy azok valószínűleg 1-2% körül lesznek meghatározva, ami magasabb, mint az amerikai piacon.

Korlátok és kihívások a hongkongi ETF-piacon

A Bloomberg elemzője szerint a hongkongi cégek, amelyek kérelmét elfogadták (Bosera, China  AMC és a Harvest) jóval kisebbek, mint az Egyesült Államokban működő vagyonkezelő vállalatok. Példaként a BlackRockot hozta fel, amely már 10 billió dollárnyi kezelt vagyonnal rendelkezik – szemben a Harvest Fund vállalattal, amely több mint 230 milliárd dollárnyi összvagyont kezel. A világ legnagyobb vagyonkezelője egyébként már az év elejei indulása óta több bitcoint halmozott fel, mint a Kraken és az OKX kriptovaluta tőzsdék együttesen.

Kapcsolódó: A BlackRock Bitcoin ETF-je minden babért learat

Közel három hónap telt el a Bitcoin spot ETF jóváhagyása óta, s azóta ezen eszközök uralják a piacot. Hagyományos tőzsdéken keresztül kereskedhetők, így könnyen hozzáférhetők a befektetők számára, miközben segítenek a kriptovaluták intézményi elfogadásában, illetve a szektor maisntreammé válásában. Ami az Ethereum ETF körüli várakozásokat illeti, Jan VanEck, a VanEck befektetési cég vezérigazgatója elmondta, hogy a cége által benyújtott ETF-kérelmet valószínűleg el fogja utasítani az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC).