Hopp egy medve: 500 dollárt esett a bitcoin

A Bitcoin komolyabb előrejelzés nélkül 4 100 dollárról egészen 3 600 dollárig bukott a vasárnap délutáni órákban. Azóta visszakúszott 3 800 dollárra.

Az altok szintén bukóba mentek. Az ETH 8.5%-ot esett 160 dollárról egészen 138 USD-ig mialatt az XRP éppen hogy 30 dollárcent alatt kereskedik.

Hogy mi történt, az még tisztázatlan, de nyilvánvalóan koordinált eladásról, határidősök lejártáról stb. volt szó, melyre ugrottak a kiskereskedők is.

Megmagyarázható egy gyors profitrealizálási akcióval is miután az elmúlt hét elején a BTC még 3600 dolláron kereskedett. A Bitfinex short (-2000) és long (-3000) ügyletek számában nem történt különösebb változás, maximum, hogy az ETH shortok volátilisebbek és az XRP longokat szó szerint kiirtották.

A Bitmex bitcoin határidősök 100 dollárral alacsonyabb bitcoin árfolyamon kereskednek mint az azonnali piaci árak.

Még az sem tiszta, hogy a Bitmexen kezdett-e elsőként esni az árfolyam és követték az azonnali piacok vagy fordítva. De az is lehet, hogy néhány bálnának kezdett el viszketni a tenyere a hetes rali után.

A CME bitcoin határidősök 100 dolláros prémiummal kereskednek (3 900 USD), azaz kijelenthető, az esés mögött nem valamelyik wall streeti svindler áll különösen annak tükrében lenne furcsa, hogy hétvége van.

Arra viszont már többen is felhívták a figyelmet, hogy a kriptovaluták árfolyamai általában esnek a CME határidősök lejártakor, ami e hónapban most pénteken volt esedékes. Hogy ez a rituálé megismétlődése vagy valami más áll a háttérben, az még nem tisztázott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük