Rápörgött a kínai központi bank a digitális valutákra, sorra keresi a fejlesztőket

Ázsia legnagyobb hatalmának a központi bankja féltucat szakértőt keres a futó digitális valuta fejlesztési projektjeinek támogatására, köztük veterán kriptográfiai és blokklánc fejlesztő szakértőket.

A 2020-as fókuszú új toborzási hullám a szokásos éves munkaerőtoborzás része, amely a Kínai Népbank fejlődését és humánerőforrás igényét elégíti ki a központi bank minden területen.

Ez az új munkaerő felvétel is bizonyítja, hogy a bank szeretné felgyorsítani a digitális jüanhoz kapcsolódó projekteket. A megjelent álláshirdetés kiemeli azt is, hogy a jövőbeli szakembereknek érteniük kell a mainstream kriptogazdaság területeit mint a kriptográfia és számítási teljesítmény, és preferált, ha olyan niche területeken van tapasztalatuk mint a kriptovaluta elemzés és a blokklánc fejlesztések.

Erősítik a soraikat

A Kínai Népbank (People’s Bank of China), azaz a kínai központi bank, mostani munkaerőpiaci aktivitása is jelzi, hogy aggódnak a Facebook Libra projekt okozta fenyegetés miatt. A bank kutatás-fejlesztési igazgatója, Wang Xin idén nyáron tett egy ilyen kijelentést, hogy „Voltaképpen egy főnök lesz ezen a területen, ami az USA dollár és USA.”

Ennek megfelelően a bank gőzerővel dolgozik egy digitális jüan megvalósításán, ami nagyon hasonlít a Facebook Libra projektjére. Igyekeznek elkerülni azt a helyzetet, hogy nehogy a Facebook kijátssza Kínát a nemzetközi kosárcoinjával, amivel a vállalat és a partnerei több milliárd felhasználót tudnának megcélozni világszerte.

Szeptemberben a központi bank fizetésekért felelős igazgatója, és a Digitális Valuta Fejlesztési Lab vezetője, Mu Changchun egy konferencián beszélt a bank digitális yüannal kapcsolatos terveiről:

Miért foglalkozik a központi bank digitális valutához kapcsolódó fejlesztésekkel, mikor az elektronikus fizetési megoldások már mindenhol el vannak terjedve? Ez azért kell, hogy megvédjük a monetáris szuverenitásunkat és a valutánk legális státuszát.

A bank a fiatpénzt nemcsak egyszerűen tokenizálni akarja, hanem teljesen új alternatívát akar alkotni, amivel a tradicionális rendszerek funkcionalitását is meg akarják valósítani. Changchun például kiemelte, hogy az új digitális jüan egy olyan tárcában lesz megvalósítva, amely támogatni fogja az NFC-t (near field communication) is, így a felhasználók a mobilhálózat nélkül is tudnak egymással tranzaktálni.

A tradicionális elektronikus fizetés használhatatlan, ha nincs mobilhálózat.”, emeli ki Changchun.

Mindennap jelennek meg új hírek

Az elmúlt időszakban nincs hiányunk a bankok kriptoszférával kapcsolatos híreiből.

Például a Nemzetközi Valutaalap két képviselője pár hónapja azt nyilatkozta, hogy a stabilcoin projektek közvetlenül a központi bankok fedezetére támaszkodhatnak, ha a központi bankok hozzájárultak ehhez.

Az ING Bank vezető közgazdásza pár napra rá azt mondta, hogy szerintük hamarabb jelentkezik egy G20 ország bankja egy digitális kriptovalutával mint gondolnánk.

Amerikában pedig a jogalkotók olyan kérdéseket tesznek fel a Fednek, hogy terveznek-e kibocsátani saját kriptovalutát a közeljövőben.

Nemcsak a központi bank, de a Bank of America is embereket keres

Szintén az elmúlt időszakban jelent meg a hírekben, hogy a Bank of America (BoA), az USA második legnagyobb bankja, szintén több blokklánchoz kapcsolódó nyitott pozíciót is meghirdetett.

Az álláshirdetések alapján technológia, banki architektúra és treasury termékmenedzser pozíciókra keresnek szakértőket, ami szintén jelzi, hogy ez a nagybank is csinálja a saját házi feladatát, és hamarosan megjelenik egy saját blokklánc alapú termékkel.

Természeten a BoA sem akar lemaradni a versenytársaktól, ugyanis egy másik nagybank, a Wells Fargo arról adott ki közleményt, hogy egy elosztott főkönyvi technológiára épülő belső elszámolási rendszert tesztel már a digitális dollár tranzakcióira.

A mainstream bankok tehát sorra jönnek elő majd az újdonságokkal.

Ha neked is van egy elsőosztályú ötleted, de még nincs meg a fejlesztőcsapatod, akkor van számodra egy ajánlatunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük