Hullámzó bitcoin árfolyam, mi okozza a kilengéseket?

Május elején a bitcoin közel járt a 10 ezer dolláros árfolyam régiójának bevetéséhez, ez azonban nem következett be és azóta kisebb-nagyobb ingadozásokkal, de lefelé tart, jelenleg 7500 dollár körüli árfolyamon zajlik a kereskedés.

Hullámzó bitcoin árfolyam – 4 alapvető tény az okok között

Tavaly májusban a bitcoin a 2000 dolláros árfolyam körül mozgott és a folyamatos emelkedés az év végén tetőzött 20 ezer dollárnál. Az alábbi ábrából kiderül, hogy a tavalyi év decemberétől a bitcoin árfolyama minden csak nem folyamatos és egyenletes, azaz komoly kilengések és árfolyam különbségek jellemzik az elmúlt hónapokat.

bitcoin
Bitcoin árfolyam, 2017. május – 2018. május, forrás: CoinMarketCap

Rengeteg tényező befolyásolja a bitcoin/USD árfolyamot, azonban vannak olyan alapvető okok, amelyeket mindenképpen érdemes figyelembe venni:

1. Kereslet és kínálat

A közgazdaságtan egyik alapvető törvénye a kereslet és kínálat fogalma. Dióhéjban, minél nagyobb a kereslet, annál nagyobb lesz az ár.

A bitcoin protokollja előzetesen meghatározta a forgalomba kerülő érmék számát, amely 21 millió. 9 év alatt a bitcoinok 80%-a lett kibányászva, ez azt jelenti, hogy már csak 4 millió maradt hátra, ez pedig a bitcoin népszerűségének növekedésével egyidőben hatással van az árra.

Az árak esése ugyanezt a mechanizmust követi. Minden egyes alkalommal, amikor Nobuaki Kobayashi, a csődbe jutott Mt. Gox váltó megbízottja nagy mennyiségű bitcoinnal árasztja el a piacot, az árak csökkennek.

2. Spekuláció

Itt jön a képbe a média. Ez nem azt jelenti, hogy a média a felelős a bitcoin árának volatilitásáért, azonban ez a legfontosabb terep, amelyen keresztül az információk, vélemények, jóslatok elérik a szélesebb közönséget.

Így a vélemények, különösen a top kriptopénzes guruké és befektetőké, szintén hatással lehetnek a kriptopénzek árára. Ha egy népszerű szakértő vagy befektető pozitív hangulatú kommenteket oszt meg a nagyközönséggel, azt az árfolyamok is értékelhetik. Másrészt ha egy olyan híresség, mint Warren Buffet trollkodik egyet és a bitcoint patkányméregnek nevezi, ez negatív hatással lehet az árakra nézve.

buffet
A CNN is hírt adott Buffet kommentjéről, forrás: CNN

3. Szabályozás

Sokak számára a szabályozás rossz dolog és nem akarják, hogy kormányzatok, hatóságok, törvények beleavatkozzanak a kriptoszektor működésébe. A szabályozás hiánya ugyanakkor negatívum a befektetőknek, akik számára a világos, egyértelmű szabályok jelentik a biztonságos keretet pénzeik számára.

Ugyanakkor, a szabályozások kezelése igen komolyan befolyásolhatja a kriptopénzek árfolyamait. Amikor például Kína bejelentette, hogy betiltja az ICO-kat, a bitcoin árfolyama 5%-kal, az ethereumé pedig 12%-kal esett.

4. Belső változások

A bitcoin esetében nincs egyetlen olyan egység vagy személy, amely irányítja azt. Azonban időnként a bitcoin fejlesztők és a közösség bizonyos döntéseket hoz arról, hogy hogyan működjön az alapul szolgáló blokklánc hálózat és változásokat vezet be. Ilyen döntés volt a SegWit protokoll, amely a tranzakciók felgyorsítását tűzte ki céljául.

Az árfolyamokat ezenkívül sokminden más is befolyásolja, így a bálnák tevékenykedése, a Wall Street belépése, az elfogadottság mértéke, valamint az egyes országokra nézve olyan komoly problémák, mint a nemzeti valuta gyengülése, hiperinfláció, gazdasági válság.

Borítókép forrása: Cryptocomes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük