Blokkláncot használ az Iberdrola a megújuló energia eredetének hitelesítésére

A spanyol Iberdrola állami energetikai cég a Kutxabankkal közösen végrehajtott pilot programja keretében a megújuló energia életútját követték végig a blokkláncon az előállítástól egészen a végfelhasználóig.

Az első kísérlet keretében az Energy Web Foundation nyílt forrású Ethereum alapú blokklánc platformját használták, amit külön az energiaszektor igényeire fejlesztenek.

A közlemény szerint a technológia “hozzájárulhat a dekarbonizációhoz: hatékonyságot, rugalmasságot, átláthatóságot és megtakarítást eredményez a származási garancia (GoO) eljárások során.”

A projekt keretében rögzítették a Spanyolországban a szél- és vízerőművek által generált energiát, melyben a Kutxabank a pilot során mint fogyasztó vett részt.

 

Az Iberdrola a blokklánc segítségével “hatékonyan képes szétosztani, hogy mely eszközök fogják energiával ellátni az adott fogyasztási pontot, és akár elsőbbségi sorrendet is ki lehet alakítani a származási helyek között.” Iberdrola sajtóközleményében azt is kihangsúlyozta, a blokklánc segítségével megkerülhetőek a közvetítők úgy, hogy EDCC (executable distributed code contract – végrehajtható elosztott kódszerződés) okos szerződéseket alkalmaznak költség és időmegtakarítást elérve a folyamat során.

Az energiavállalat szerint a technológia segítségével felgyorsíthatóak és automatizálhatóak a megújuló energia tanúsítási eljárásai mialatt magasabb fokú nyomon követhetőség, valamint transzparens, biztonságos és auditálható tranzakciók is biztosítottá válnak.

Iberdrola szerint a blokklánc akár katalizátorkánt is részt vehet a dekarbonizációs folyamatokban, amivel a megújuló energia termelése és fogyasztása egyaránt ösztönözhetővé (sic) válik.

Kuxtabank úgy tekint a projektre, mint lehetőség a fenntartható fejlődés felé vezető elmozdulás irányába, ahol a technológia segítségével szabályozni és egyben minimalizálni tudja az ökológiai lábnyomát.

Az energiavállakat egy felhasználóbarát webes környezettel is megtoldotta az Energy Web Foundation platformját, ahol a felhasználók azonosíthatják és nyomon követhetik az általuk felhasznált energiaforrásokat.

A cég az energiakereskedelem területén is részt vesz egy blokklánc projektben, ahol a földgáz és a nagykereskedelmi energia tranzakciókat tesztelik DLT környezetben. Segítségével az ügynökök direkt az előállítótól tudnak vásárolni és a tranzakcióik anonim módon kerülnek a platformon rögzítésre, amit titkosított csatornákon keresztül tudnak hitelesíteni az operátorok. Itt újfent az Ethereum-alapú Enerchain blokkláncot használják, amit a német PONTON fejleszt.

Az Energia Világtanács szerint a blokklánc technológia segítségével új alapokra lehetne helyezni a globális energiahálózatot, jelentette a szervezet a 2018-as World Energy Insights Brief tanulmányában.