Elindult az IBM Blockchain World Wire, hat bank tervez rajt stabilcoint kibocsátani

Elstartolt az IBM Blockchain World Wire platform és máris van 6 feliratkozó bankja. A platform segítségével stabilcoinokat és más digitális eszközöket lehet generálni is kibocsátani.

Az IBM blokklánc projektjei nem csak változatosak, de érdekesek is. A gyógyászattól kezdve a hitelbiztosításig számos iparágban aktívak. Az egyik zászlóshajó elosztott főkönyvi terméke, a Blockchain World Wire platform (BWW) március 18-án rajtolt.

A rajt mellett az IBM platform 6 feliratkozó bankot is sorai között tudhat, mely segítségével stabilcoinok kibocsátását tervezik.

A BWW platformjához eddig 44 bank csatlakozott, összesen 6 bank jelentette be, hogy stabilcoint kíván kibocsátani, köztük a brazil Banco Bradesco, a dél-koreai Bank Busan és a fülöp-szigeteki Rizal Commercial Banking Corporation. A másik három bank neve publikus.

Jesse Lund, az IBM Blockchain vezetője szerint a medvepiacok hatására óriási a kereslet a stabilcoinok iránt. Szerinte a termékük meg fogja változtatni a nemzetközi utalási eljárások rendszerét.

Lund a Think Expo konferencián beszélt a platformról:

… több mint 50 országot fogunk támogatni, 30 – 40 devizát és elegendő piaccsinálót ahhoz, hogy 30 vagy 40 bankot is magával hozzon, szóval a világ jelentős részét fedezni tudjuk. Több bankkal is szándéknyilatkozatunk van digitális pénzkibocsátásra, stabilcoinokra és más kriptókra. A célunk, hogy növeljük a hálózatot és 3-5 éven belül globálisan lefedjük a piacot, és ezáltal konzisztensen, azonnal és nagyon olcsón lehessen utalásokat végrehajtani bárhol a világon.

A tranzakciókhoz és elszámolásra a több éve IBM partnerként résztvevő Stellar XLM tokenjét használják, amit 72 ország 47 kriptovalutájára lehet majd átváltani. A végső cél az, hogy egy olyan rendszert hozzanak létre, amivel kiváltható lesz a nemzetközi elszámolási eljárás azzal, hogy gyorsabbá, olcsóbbá és hatékonyabbá teszik.

A stabilcoinok terjedése ellenére a kriptoközösség maga nem áll egyértelműen az 1:1 arányban fiatpénzzel vagy éppen nemesfémmel fedezett kriptovaluták mögött. Ez elsősorban a stabilcoinok ambivalens megítélésének tudható be: egyrészt védelmet nyújtanak a kriptopénzpiaci árvolatilitás ellen, de másrészt továbbra is centralizált pénzügyi intézményekhez hasonló módon (lásd Tether) működnek: átláthatatlanul.

(Forrás: Cheddar)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük