Az IBM blokklánc segítségével tisztítaná meg a levegőt Kínában

Az IBM blokklánc alapú zöld eszköz kezelő platformot hozott létre, ami elősegítené, hogy a kínai vállalatok kevesebb káros anyagkibocsátás mellett állítsák elő a termékeiket. Az új rendszer nyílt forráskódú, és a Hyperledger Fabric égisze alatt működik.

Kína elkötelezte magát a környezet védelme mellett

A legtöbb nagyváros időről időre szenved a szmogtól, Kínát azonban már sokan csak a szürke égbolttal azonosítják. Ugyanakkor biztató jel, hogy a klímaváltozásról szóló párizsi egyezményt a 197 részvevő közül 141-en írták alá, köztük Kína is.

Az IBM az új platform bejelentésekor idézte a kínai klímaváltozási stratégiáért felelős kutatási központ vezetőjét. Li Junfeng kitért rá, hogy Kínának felelősséget kell vállalnia a globális éghajlatváltozás megelőzésében és a meghatározott mutatókat teljesíteniük kell. A kínai vezető elmondta, hogy egy nemzeti széndioxid kibocsátás adás-vételére alkalmas piacot fognak létrehozni. Az IBM ebben látta meg az üzleti lehetőséget.

Az IBM és az Energy-Blochchain Lab szövetsége

A zöld eszköz kezelő platform fejlesztése érdekében az IBM összeállt a kínai Energy-Blockchain Lab vállalattal. Az IBM és a kínai partner cég már előállt a prototípus termékkel. A zöld eszköz kezelő platform béta verziója 2017 májusától érhető majd el. Cao Yin, az Energy-Blockchain Lab stratégiai vezetője az IBM sajtótájékoztatóján így nyilatkozott:

“A blokklánc technológia a széndioxid kibocsátás ellenőrzésének és nyomonkövethetőségének egyik legfontosabb eszköze lehet. Ez rendkívüli jelentőséggel van Kínára nézve, amely a világ legnagyobb széndioxid kibocsátója.”

Hatékonyabb kvóta kereskedés az IBM blokklánc alapú platformja segítségével

A blokklánc technológia segíthet költséghatékonnyá tenni a széndioxid kibocsátással kapcsolatos kvóták adás-vételét.

Az IBM szerint a blokklánc technológia alkalmazása egy sor problémát oldana meg a széndioxid kvóta kereskedésének piacán. A digitális együttműködés és az okos szerződések segítségével javul a hatékonyság, gyorsul a fejlesztés és a átláthatóvá válik az eszköz kezelés.

A hatékonyabb kereskedés és a költségcsökkenés révén várakozásaik szerint összességében kevesebb károsanyag jut majd a levegőbe. A módosíthatatlan blokklánc pedig transzparensé teszi a kvóta piacot minden résztvevő számára.

A számításaink szerint a platform jelentősen lerövidíti majd széndioxid kibocsátás adás-vételére fordított időt és a  költségek 20-30%-t is lecsökkenti majd.

Az IBM egyre nagyobb léptékkel veti be magát a blokklánc technológiába. Ősz óta elérhető ugyanis náluk a vállalatok saját igényeire szabható blokklánc hálózat, melyet egyre több cég kezd el alkalmazni számtalan iparágban. A zöld eszköz kezelő platform révén pedig még a világot is sikerül egy jobb helyé tenni.