8,3 milliárd dollár forráshoz jutottak az ICO-projektek a 2. negyedévben, többségük siralmasan elhasalt

Az ICO-projektek több mint fele nem tudta teljesíteni a token értékesítés során kitűzött céljait, jelentette az ICORating a legfrissebb második negyedévet elemző jelentésében.

ICO-projektek: több mint 8,3 milliárd, de többségük nem érte le a kitűzött célt

A független ICO elemző portál jelentése alapján az ICO-k 55%-a elbukott 2018 2. negyedévében. Ez 5%-al több mint a Q1 periódusban. A beáramló forrás viszont nem akar csökkenni: 3,3 milliárd dollárról 8,3 milliárd dollárra nőtt, több mint 60%-os növekedést elérve.

A legnagyobb bukási arányt a szolgáltatásokat és hasznosságot célzó tokenek produkálták. Az ICORating véleménye, hogy “kibocsátási kondíciók, tokentípusok és metrikák közvetett hatással voltak a forrásgyűjtés sikerére,” ami azt indukálja, hogy nem mindegyik sikertelen ICO volt pocsékul összerakva.

Az óriási eltérés arra engedi következtetni az ICORating jelentés szerzőit, hogy “általánosságban csökkent a projektek minősége.” Egy kis számú projektnek sikerült 50$ millió dollárt begyűjteni fejenként mialatt sok bukott még 100 000 USD-t se tudott összegyűjteni. A PumaPay, ami egy relatíve egyszerű kriptopénz fizetési és számlázási megoldás önmaga 117 millió dollárt gyűjtött még 2018 májusában.

Az ICORating jelentés külön kitér a második negyedév medvés trendjére, ami alapján a medián megtérülése a Q2 negyedévnek -55%. Ez nagyon szegény az első negyedév 49,3%-os megtérülésével. A csökkenés egyben magyarázható a kriptopénz piacok gyenge szereplésével is, ahol a bitcoin 2018-ban több mint 50%-ot vesztett értékéből.

Pénzügyi és blokklánc infrastruktúra projekt a legtöbb sikeres ICO

A jelentésből az is kiderül, hogy a gyűjtött források 57%-át a projektek ötlet szakaszában gyűjtötték, de egyben ezek a projektek gyűjtöttek a legalacsonyabb forrás összeget átlagban. A jelentés kiemeli:

A legmagasabb százalékú sikertelen ICO-k a projekt ötlet szakaszából kerültek ki. 58%-kuk ezeknek a projekteknek nem tudott fél millió dollárt se gyűjteni.

A befektetők többsége azokat a projekteket preferálja, amik már létező termékkel rendelkeznek vagy a termékékük piac érett. Ezek az ICO-k 34,5 milliót gyűjtöttek átlagban az ICO során.

A befektetett összeg alapján a legnépszerűbb szektorok a Q2 negyedévben a pénzügy és a blokklánc volt. EOS a blokklánc szoftver architektúra 4$ milliárd dollárt gyűjtött az elmúlt évben mialatt a PumaPay, ami egy pénzügyi projekt, vitte a pálmát a Q2-ben.

Eközben népszerűségi, pénzügyi, játék, VR, befektetés, közösségi média és blokklánc szektorokban voltak a legaktívabbak a projektek. A játék ICO projektek száma megduplázódott a Q1-hez képest.

A jelentésben a legjobban teljesítő ICO-k is megtalálhatóak: