Így reagált a kriptoközösség, miután bűnösnek találták Bankman-Friedet

Miután az esküdtszék bűnösnek ítélte az FTX volt vezérigazgatóját, Sam Bankman-Friedet, a kriptoipar több szereplője is nyilatkozott az ítéletről.

Sam Bankman-Fried (SBF) New York-i tárgyalása Lewis Kaplan kerületi bíró előtt azzal ért véget, hogy az esküdtszék bűnösnek találta őt az ellene felhozott összes vádpontban. A hír nem csak a kriptoközösségen belül, de a mainstream médiában is nagy port kavart, és számos reakciót váltott ki a kriptoszektor szereplői részéről.

Az Uniswap alapítója egyetért az ítélettel

Hayden Adams, az Uniswap alapítója megjegyezte, hogy az ítélet nem feltétlenül jelent győzelmet a kriptoipar számára, mivel “több milliárd dollárnyi ügyfélpénz veszett el, és az iparágunk hatalmas reputációs csapást szenvedett.”

Adams ugyanakkor elismerte, hogy egyetért az ítélettel, és károsnak nevezte SBF tevékenységét a kriptoközösségre nézve:

“Egyáltalán nem veszem be az altruizmusát – szerintem ez egy ügyes marketingfogás. Profitált a tisztességtelen üzletből, ami ártott az embereknek, de altruistának nevezheti magát, mert azt állítja, hogy végül minden pénzét el fogja adományozni.”

Az Uniswap feje azt is elmondta, hogy az ügy igazi haszonélvezői a kriptoszkeptikusok, akik továbbra is arra fogják használni az esetet, hogy rossz fényben tüntessék fel a kriptoszektort.

“A következő időszakban jobban kell teljesítenie az iparágnak – a technológiára és az értékeinkre kell összpontosítanunk, fel kell ismernünk a figyelmeztető jeleket, és figyelmen kívül kell hagynunk a személyi kultusz szociopatáit.” – tette hozzá Adams.

“SBF “biztonságos” tőzsdét működtetett, és egyetlen szabályozó sem kapta el”

A csütörtöki ítéletről Alfred Lin, a Sequoia Capital kockázati tőke társaság munkatársa és a Zappos.com volt pénzügyi igazgatója is nyilatkozott:

“A mai gyors és egyhangú ítélet megerősíti azt, amit már eddig is tudtunk: SBF sokakat félrevezetett és megtévesztett, az ügyfelektől és alkalmazottaktól kezdve az üzleti partnereken át a befektetőkig, beleértve engem és a Sequoiát is.”

Eközben Erik Voorhees, a ShapeShift alapítója kihasználta az alkalmat, hogy rámutasson a szabályozó hatóságok szerepére a kialakult helyzetben.

“Ne feledjük, hogy “biztonságos és szabályozott” tőzsdét működtetett, és egyetlen szabályozó sem kapta el…”

Adam Cochran, a Cinneamhain Ventures kockázati tőkealap munkatársa hangsúlyozta, hogy az ítélet emlékeztetőül szolgál a kriptoipar szereplői számára, szerinte ugyanis előbb-utóbb úgyis lebuknak azok, akik az emberek pénzével játszanak, és aki elsőként együttműködik, az általában a legenyhébb büntetéssel néz szembe. Cochran emellett azt is megjegyezte, hogy Bankman-Fried helyzetét jelentősen rontotta korábbi társai, köztük az Alameda Research korábbi vezérigazgatója, Caroline Ellison terhelő vallomása.

“Caroline és a többiek előbb tettek vallomást, és jóval enyhébb büntetéssel kell szembenézniük… Szóval tényleg bízik az ember a bűntársaiban, amikor a jövője a tét?” – tette hozzá Cochran.