Így válaszold meg a családod Bitcoinnal kapcsolatos kérdéseit!

A koronavírus okozta válság és a pénzügyi bizonytalanság miatt egyre többen fordulnak a Bitcoin befektetés irányába. De vajon érdekesebb lesz a Bitcoin az ünnepi asztalnál, mint a karácsonyi menü? 

Ahogy John Lennon fia mondaná: “Nehéz időket élünk, minden a feje tetejére állt”. A COVID-19 járvány egy olyan gazdasági válsághoz vezet, mely után nem meglepő, hogy egyre több vállalkozó elgondolkodik azon, szeretné-e támogatni a meglévő, nem transzparens és bizonytalan rendszert vagy saját kezébe venné a pénzügyeit.

A Bitcoin nem csoda, hogy a mainstream újságok címlapjára került, mivel a kriptovaluta rengeteg okból kimagasló, határokon átívelő fizetésre tökéletesen használható, valamint jelentősen hozzájárul világunk digitalizációjához. Miután pedig a Te érdeklődésedet is felkeltette a BTC virágzó szektora, és rendelkezel Bitcoin tárcával, karácsony közeledtével a családtagok megannyi kérdéssel bombázhatnak “Nakamoto”-ról és a Bitcoin sikerének titkáról.

Milyen kérdésekre számíthatsz, és hogyan válaszold meg őket?

A Coindesk, Bitcoinra és digitális pénznemre specializálódott híroldal, feltett néhány Bitcoinnal kapcsolatos kérdést a kriptovaluta-szakértőknek. A válaszadók között jelen volt:

  • Meltem Demirors, a CoinShares befektetői platform stratégiai igazgatója,
  • Ouriel Ohayon, a Zengo bitcoin és kriptovaluta tárcájának vezérigazgatója,
  • Kathleen Breitman a Tezos blokklánc hálózat egyik társalapítója,
  • Matthew Graham, a Sino Global Capital decentralizált technológián alapuló befektetési cég vezérigazgatója

Satoshi Nakamoto a Bitcoin vezérigazgatója?

Demirors: A Bitcoinnak sem vezetője, sem vezérigazgatója sincs.
Ohayon: Ahhoz, hogy a Bitcoin vezérigazgatóval rendelkezzen, vállalatként kellene funkcionálnia. Ezzel szemben a BTC egy protokoll, valamint eléggé decentralizált ahhoz, hogy vezérigazgató nélkül működhessen.
Breitman: Mózes a zsidó vallás vezérigazgatója?

Illegális-e a Bitcoin?

Demirors: Nem. A szoftver egyáltalán nem illegális, még ha a kormány azzá is akarja nyilvánítani. A biztonságot nyújtó kriptográfiát is rövid időre betiltották, valamint fegyverként tekintettek rá – bár ez, kézenfekvő okok miatt nem tartott sokáig.
Ohayon: Mint az életben mindent, a Bitcoint is lehet legálisan vagy illegálisan használni. A kést használhatod paradicsom felszeletelésére, de arra is, hogy megölj vele valakit. Mivel minden Bitcoin hálózaton keresztül történő tranzakció nyilvános, így elég merész ötlet lenne a BTC-t illegális célokra használni. Így, lényegében a Bitcoin a legtörvényesebben működő pénznem a világon.

Ha a Satoshit lehet fizetésre használni, akkor a Monopoly játékpénzt miért nem?

Demirors: Fizethetsz Monopoly pénzzel is, DE, ez csak akkor fog működni, ha a vállalkozók hajlandóak áruikat és szolgáltatásaikat játékpénzért értékesíteni. A “pénz” csak gyűjtőfogalom.
Ohayon: A különbség a papír és a pénz között, hogy Satoshiból nem tudsz bármennyit nyomtatni.
Breitman: Próbáld ki, kíváncsi vagyok, mi fog kisülni belőle.
Graham: Miért akarnál bármit is Bitcoinnal fizetni?

Miért van szükség ennyiféle pénznemre?

Ohayon: Azt kérdezni, miért van ennyiféle pénznem olyan, mint azt kérdezni, miért van ennyiféle weboldal. Azért, mert minden protokollnak más-más haszna van a digitális gazdaságban.

Én mindig a bal zsebemben tartom a pénztárcámat… nem jár problémával feltölteni a pénzedet a világhálóra?

Demirors: Először is, miért lenne szükség fizikai tárcára?
Ohayon: A pénz már évek óta elektronikusan is működik. A PayPal, a bankkártyák és szinte minden más szolgáltatás idővel digitalizálódott. A jelenkorban a blokklánc által digitalizálttá vált pénz előnye a biztonságosabb protokoll.

2017-ben elveszítettem az összes megtakarításomat a Bitcoinra fogadva. Most pedig azt mondod, hogy próbáljam meg újra?

Demirors: A Bitcoin nem fogadásról szól, így ne is használjuk arra. Gondolkozzunk ésszerűen… És ez nem egy pénzügyi tanács.
Ohayon: 2017 határozottan nem volt túl jó év arra, hogy Bitcoinnal kereskedjünk. Ha pedig befektetésről van szó, a lehetőségeidhez mérten alakítsd vágyaidat!
Breitman: Egyáltalán nem!

Ha Bitcoint vásárolok a terrorizmust támogatom?

Demirors: Nem. A pénztárcádban levő papírdollárok támogatják a terrorizmust. A bankok, ahol a pénzed tárolod, támogatják a terrorizmust. Az adózással támogatod a terrorizmust. Ezzel ellentétben, a Bitcoin tárcában csak te férsz hozzá a pénzedhez.
Ohayon: A Bitcoint nem uralja senki; általában szolgáltatóktól lehet megvenni, melyek szabályozott kereteken belül működő vállalatok – így nem támogatsz senkit és semmit.
Breitman: Nem. Pénzküldés terroristáknak, az támogatja a terrorizmust!

Hogyan lehet Bitcoinnal kereskedni?

Graham: Épp úgy, ahogy dollárral… Annyi különbséggel, hogy a Bitcoinban hinned kell!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.