Csökken a vezető tőzsdéken a felhasználók száma

Új adatok azt mutatják, hogy a BTC-t küldő aktív felhasználók száma jelentősen csökkent a legnagyobb kriptotőzsdéken. A TokenAnalyst londoni székhelyű kriptokutató cég információi szerint, az elmúlt hónapokban folyamatosan csökkent a nagy kriptovaluta tőzsdékre bitcoint küldő felhasználók száma. A jelentés arra világít rá, hogy a Binance és a Bitfinex vagyis a világ két legnagyobb kriptotőzsdéjének volumene szerint, a BTC-t küldők száma jelentősen visszaesett. A Bitfinex esetében ez a szám két éves mélyponton van, miközben a Binance-nél 2018 eleje óta nem látott szintre zuhant. A PanaWeb adatai szerint a kereskedési forgalom mindkét tőzsde esetében négy hónapos mélyponton van.

Sid Shekhar, a TokenAnalyst társalapítója, azt mondta a Bloombergnek, hogy “a kiskereskedelmi érdeklődés hiánya figyelhető meg. Ez az állítás viszont ellentmond annak az elméletnek, miszerint a bitcoin, az értéküket folyamatosan veszítő fiat pénzek alternatívája. Ha a bitcoin valóban egy menedékeszköz a recesszió idején, akkor az új felhasználók számának növekednie kellene” – mondta Shekhar.

Egy másik perspektívát górcső alá véve, az is előfordulhat, hogy inkább kevesebb tulajdonos van, akik nagyobb mennyiségű bitcoinnal rendelkeznek. A Blockchain.com adatai azt mutatják, hogy a bitcoin kereskedési volumene a legalacsonyabb ponton van, miután 2017 év végén elérte a csúcsot.

Nem csak a Binance és a Bitfinex, hanem más, viszonylag nagy tőzsdék is szenvednek az alacsony felhasználói számtól. Augusztusban a Business Korea azt állította, hogy a dél-koreai kriptovaluta tőzsdék túlnyomó többsége a csőd szélén táncán.

“Csak öt vagy hat dél-koreai tőzsde van a világ 100 legjobbja között az ügyletek kereskedési volumene alapján. Nem túlzás azt mondani, hogy a belföldi tőzsdék 97 százaléka csődveszélybe kerül az alacsony tranzakciós volumen miatt.”– írja a jelentés.

Az amerikai székhelyű kriptotőzsde, a Poloniex augusztusban úgy döntött, hogy 23 kriptovaluta kereskedési párt töröl, szintén az alacsony volumenre hivatkozva.

Felhasználói hűségre fókuszálva

Annak ellenére, hogy a kereskedési volumen igen alacsony, a bitcoin és sok más eszköz ára idén április óta mégis emelkedik. Amíg a tőzsdék szenvednek, a Chainalysis blokkláncelemző megállapította, hogy idén a Bitcoin blokklánc tranzakciós tevékenysége közel megnégyszereződött és júliusban éves csúcsot állított fel. Véleményük szerint ez arra is utalhat, hogy egyre több ügylet zajlik OTC szolgáltatókon keresztül illetve peer-to-peer tranzakciók révén.

A csökkenő tranzakciós volumen miatt a tőzsdék kénytelenek taktikát változtatni. Ahelyett, hogy újabb felhasználókat próbálnának bevonni, figyelmüket a felhasználói hűség mélyítésére összepontosítják. A kriptotőzsdék nemrég bevezették vagy kibővítették a margin-kereskedelem lehetőségét, amely a felhasználóknak kölcsönadott forrásokat biztosít, amelyeket azok spekulációra használhatnak. Mint arról már korábban írtunk, a Binance ebben a hónapban kezdte meg új szolgáltatásának a tesztelését, miután augusztusban lehetővé tette a kereskedőknek, hogy hitelt lehessen kihelyezni. A változatos körű termékeket és szolgáltatásokat nyújtó kereskedési platformok könnyen magukhoz láncolhatják az ügyfeleket. Jeff Dorman, az LA székhelyű vagyonkezelő cég, az Arca befektetési igazgatója azt nyilatkozta a Bloombergnek, hogy „Minél többet kínálsz, annál hűségesebb az ügyfeled. Minden fogyasztó inkább azt a helyet részesíti előnyben, ahol egy tető alatt mindent megtalál.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük