Íme egy európai város, ahol már csak bitcoint használva is lehet élni

Azok, akik olyan helyen élnének, ahol már csak bitcoint használva is el lehet lenni, ne keressenek tovább. A Svájcban található Luganóban már nincs szükség fiat pénzre ahhoz, hogy bevásárolj, vagy kifizesd a parkolást.

A Plan ₿ alapítvány nemrég a Twitteren tette közzé új térképét, amely bemutatja Lugano város több száz kereskedőjét, akik elfogadják a bitcoint. “Most már élhetsz Luganóban csak bitcoinnal!” – állt a tweetben. “Találj meg mindent, amire szükséged van ahhoz, hogy élvezd a luganói ittlétet a térkép segítségével, amelyen Lugano összes Plan ₿ kereskedője megtalálható.”

A Plan ₿ egy városi kezdeményezés, amelyet a Tetherrel együttműködve terveztek a pénz, a képzett szakemberek és a lehetőségek Luganóba való csábítására. Ennek a tervnek része volt, hogy Lugano a bitcoint de facto törvényes fizetőeszközzé teszi, amit 2022 márciusában jelentettek be.

Ezt követően a Plan ₿ nyári iskola oktatási lehetőséget kínált azoknak, akik többet szeretnének megtudni a bitcoinról, erre 2022 júliusában került sor. Az iskolában szakértő előadók szerepeltek, köztük olyanok, mint a Blockstream vezérigazgatója, Adam Back.

Legutóbb a Plan ₿ alapítvány a GoCrypto-val együttműködve több – köztük a McDonald’s és különböző művészeti galériák – bitcoint elfogadó kereskedő kötött partnerséget. Akkor az alapítvány azt jósolta, hogy az év végére több mint 2500 ügyfelet szolgálnak ki bitcoinnal.

A Plan ₿ alapítvány nemrég a Twitteren megerősítette, hogy a látogatók és a lakosok egyaránt fizethetnek bitcoinnal az ételekért, italokért, művészetért, divatért, ékszerekért, autókért, órákért, tetoválásokért, ingatlanokért, illetve rendezhetik adótartozásaikat is bitcoinnal.

Ahogy a bitcoin ökoszisztéma növekszik, a különböző joghatóságok egyre több lehetőséget biztosítanak a lakosság számára, hogy bitcoinnal fizethessenek. Ezt olyan példák mutatják, mint Lugano, Madeira, a salvadori Bitcoin Beach és még sok más. Bár a bitcoin elfogadottsága még mindig gyerekcipőben jár, az ilyen fejlesztések egyszerre szolgálnak tesztelési megoldásként és a nagyobb mértékű adaptáció előmozdítására.