Milyen hatással lehet a kriptoszektorra az indiai tilalom?

A kriptovalutákra mostanában nagyon rájár a rúd Indiában, több kriptotőzsdét is bezártak az elmúlt időszakban, és úgy tűnik, hogy a kriptovaluta tilalom hivatalos bevezetése is elkerülhetetlen lesz. Ennek hatásai azonban globálisan is érezhetőek lesznek, különösen a blokklánc projektek és a decentralizált appokat fejlesztő projektek esetében.

Meglépik a tiltást vagy sem?

Még 2018. áprilisában az Indiai Nemzeti Bank megtiltotta a bankoknak és a pénzügyi intézményeknek, hogy bármilyen kriptovalutához kapcsolódó üzleti tevékenységet folytassanak, ami nagyon megnehezítette a kriptotőzsdék működését is. Egy évvel később a kormány többször is hangoztatta, hogy elkezdték kidolgozni azt a jogszabályt, amely teljesen megtiltja a kriptovaluta használatát, kereskedését és tulajdonlását. Most júliusban pedig a Gazdasági Minisztérium újra megerősítette, hogy tervezik a tiltás bevezetését. A készülő jogszabály egyik legdrasztikusabb pontja, hogy akár 10 éves börtönbüntetést is kiszabhatnak a feltételek megsértésért.

Az indiai kripto- és blokklánc szektorban működő szereplők eltérő véleményen vannak a törvénnyel kapcsolatban. Kunal Barchha, a CoinRecoil kriptotőzsde ügyvezetője szerint: „Ha figyelembe vesszük a hivatalos közleményeket, a tiltás szinte elkerülhetetlen.”

Nirmala Sitharaman, India pénzügyminisztere azt nyilatkozta az Economic Timesban július 29-én egy témában megjelent hírrel kapcsolatban, hogy futurisztikusnak és jól átgondoltnak tűnik az újsághír. Későbbre ígért hivatalos tájékoztatást a témában, azonban az indiai kormány azóta sem adott ki hivatalos közleményt.

Más fontos szereplői az iparágnak azonban nem tartják valószínűnek, hogy a jogszabály elfogadásra kerül. Samson Mow, a Blockstream stratégiai igazgatója úgy nyilatkozott: „Én azt mondom, teljesen valószínűtlen, hogy az indiai kormányzat továbbviszi a tiltási ügyet. A jogszabály benyújtása egy dolog, de annak betartatása már nagyon nehézkes lehet, ezért elengedik az ötletet majd.„

A tiltás lehetséges következményei

Ha meg is szavazzák a jogszabályt, talán még sem lesz katasztrofális hatása Indiában sem. Valószínűleg az indiai kriptotőzsdék és kriptovállalatok egyik napról a másikra lehúzhatják a rolót, de ahogy a helsinki központú LocalBitcoins statisztikái is mutatják, a 2018-as tiltás sem állította meg az indiaikat attól, hogy a kriptopénzzel kereskedjenek.

Samson Now is megjegyzi, hogy a kriptotiltás Kínában sem akadályozta meg a kínaiakat attól, hogy folytassák a kereskedést. VPN kapcsolat használatával pedig az indiai állampolgárok is el tudnak majd érni bármilyen Indián kívül platformot .

Valószínűleg azért a kereskedési volumen csökkenni fog, már most pár tőzsde mint a Koinex, Coinome, Coindelta és Zebpay (ami már Ausztráliából üzemel) megszüntették a működésüket.

Ha a nemzetközi képet nézzük, a szituáció sokkal bonyolultabb.

„Jelenleg India nem tölt be fontos szerepet a globális kereskedési volumenben. Viszont az indiai IT cégek jelentősen hozzájárulnak a dapp és a blokklánc projektek fejlesztéséhez. A tiltás miatt ezek a cégek biztos szenvedni fognak, és kérdéses, hogy ezek a cégek a tiltás ellenére is folytatni tudják-e a munkájukat.” – mondja Kunal Barcha.

Ha pedig az indiai blokklánc cégek küzdeni fognak, ez erős kihatással lesz a globális blokklánc iparágra is. Habár az indiai kormány pozitívan áll a blokklánchoz és az elosztott főkönyv technológiához, még ez a támogatás sem lesz elég ahhoz, hogy fenntartsa azt az ökoszisztémát, ami eddig fejlődött Indiában, véli Barcha.

Hangulatingadozás máshol is

A tiltás Indiában negatívan befolyásolhatja a globális kriptoszektor hangulatát is, mert kihathat a félelem, hogy hasonló intézkedéseket vezetnek be már országokban is. Barcha megjegyzi: „Egy ideig biztos, hogy nyomott lesz a hangulat a piacokon, de előbb-utóbb minden visszatér a normális kerékvágásba. Így történt ez Kínában is, amikor bevezették a tiltást.”

Annak a valószínűsége, hogy minden visszatér a normális állapotra nagyon fontos itt, mint ahogy a kriptovaluták – Bitcoin, Ethereum – decentralizált működése is. Ugyanis a decentralizáltság azt jelenti, hogy semmilyen központi kormányzat nem gyakorolhat ellenőrzést a kriptók és azok használói felett. – véli Barcha.

(Készült a Cryptonews cikke alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük