A Kínai Központi Bank két városban tervezi tesztelni az e-jüant

A Kínai Népbank (PBOC) azt tervezi, hogy két városban, Sencsenben és Szucsouban teszteli saját fejlesztésű digitális valutáját (CBDC). Az első kísérletre még valószínűleg idén év végén sor kerül.

A helyi pénzügyi hírügynökség, a Caijing beszámolója szerint a központi bank hét állami tulajdonú társasággal működik együtt, amelyek közül négy kereskedelmi bank és három távközlési vállalat. A jelentés azonban nem hozta nyilvánosságra a partnerek nevét. Egy korábbi cikkben írtuk, hogy a digitális valutát először a Kínai Építőipari Bank, a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank, a Bank of China, a Kínai Mezőgazdasági Bank illetve a Union Pay kínai bankszövetség kapja meg. Emellett pedig a két technológiai óriás az Alibaba és a Tencent felelnek majd azért, hogy a digitális valuta eljuthasson a kínai állampolgárokhoz.

A PBOC központosított módon tervezi a pénz elektronikus utalását, így ellenőrizhető lesz az elosztása. A bank úgy gondolja, hogy ezzel a lépéssel az e-jüan kiemelkedő helyet ér majd el a nemzetközi használatban. A jelentés arra is kitért, hogy a jegybank először a Sencsenben indít kísérleti programot. A szabályozó a következő évben széles körben kívánja népszerűsíteni a városban a digitális valutát egy ellenőrzött próba után, amit még idén év végén el akarnak indítani.

Verseny a Facebook Librával

A PBOC állítólag már 2014-ben kezdeményezte a digitális valuta létrehozását. Azonban csak 2019 közepén kezdték el sürgetni a fejlesztési folyamatot, miután a Facebook bejelentette, hogy Libra néven saját pénzt dob a piacra.

Korábban a központi bank nem sietett annyira. Az utóbbi időben hirtelen felgyorsultak az események”, mondta több forrás egy helyi kiadványnak. Kínával együtt más országok központi bankjai is egy digitális valuta létrehozásán dolgoznak. Legutóbb a Francia Központi Bank kormányzója jelentette be, hogy a következő évben digitális eurót akar bevezetni.