Indul az első munkáltató által is támogatott Bitcoin nyugdíjalap

Az amerikai székhelyű vagyonkezelő, a Digital Asset Investment Management (DAiM) elindította az ország első munkáltatói támogatású 401K nyugdíjalapját, amely támogatja a Bitcoin-t (BTC) is.

Egy november 19-i bejelentés szerint a DAiM tanácsadóként és megbízottként segíti a vállalatokat abban, hogy „létrehozzanak egy 401 (k) számlát (munkáltató által nyújtott nyugdíjtakarékossági számla), amely számos “javasolt modellportfóliót kínál a változó kockázatú hagyományos eszközökre és akár 10%-os allokációt a Bitcoin számára is“.

A Bitcoint a Gemini Trust hideg tárcákban tartja. Ez lehetővé teszi a DAiM számára, hogy a kriptót átutalja a volt munkavállalóknak, akik elhagyták a programban résztvevő vállalatokat.

2021-től lesz elérhető a kriptóbarát nyugdíjalap

A DAiM kriptóbarát tervei megfelelnek az 1974. évi munkavállalói nyugdíjjövedelem-biztonsági törvénynek, és 2021-től lesz lehetőség a munkaadóknak felajánlani ezt az opciót.

Az amerikai állampolgárok kriptovaluta eszközöket azóta tudnak vásárolni egyéni nyugdíjszámlájukra, 401 K számlájukra és bróker számlájukra, amióta a IRS-Internal Revenue Service 2018-ban megkezdte a Bitcoin adóztatását. Adam Pokornicky, a DAiM operatív igazgatója elmondta: “Egészen idáig lehetetlen volt a Bitcoin-t felajánlani vállalati támogatású nyugdíjalapokba.”

“A különbség az, hogy felvehetsz egy régi típusú 401K számlát, és átalakíthatod egy IRA-ra (egyéni nyugdíjszámla), amikor elhagysz egy állást vagy munkáltatót. Soha nem volt lehetséges befektetni Bitcoinba, miközben egy vállalatnál dolgoztál büntetés vagy felmondás nélkül.”

Pokornicky elmondta, hogy a hagyományos vagyongazdálkodási ágazatok „lassan melegednek össze a Bitcoinnal”. Megjegyezte, hogy „alig akad olyan befektetési tanácsadó, amely engedélyezett és szabályozott hozzáférést kínálna a Bitcoinhoz közvetlenül a közvetítői és nyugdíjszámlákon keresztül”.

Az ágazat vonakodását a kriptovalutákat körülvevő „súlyos szabályozási bürokráciának” tulajdonítja. Pokornicky kihangsúlyozta, hogy „majdnem egy teljes évre volt szükség”, mire a DaiM-nek jóváhagyták a munkáltató által támogatott szolgáltatások felajánlását:

„Tanácsadóként nem kezdheted el csak a Bitcoin kezelését és befektetési tanácsadást azért, mert szeretnéd. Hatalmas munka és mindenfajta jogi megfelelés szükséges az operatív keretek, az infrastruktúra és a stratégiai partnerség fejlesztése érdekében. És ezeket még össze is kell házasítani, hogy megfeleljenek minden állam követelményeinek, ahol tevékenykedsz.”

Pokornicky azt is megjegyezte, hogy „növekvő” kereslet mutatkozik a nyugdíj típusú befektetések iránt Bitcoinban. Azt is elárulta, hogy “a legnagyobb keresletet a 28–45 év közötti korosztálynál látjuk”.