Indulnak a kriptovaluta befektetési indexek az S&P-n is

Május másodikán hétfőn az S&P (Standard & Poors) elindított három különböző kriptovalutákhoz kötődő befektetési indexet. Az „SPBTC”, „SPETH” és „SPCMC” név alatt futó indikátorok, a bitcoin dollárban kifejezett árfolyamához, az ethereum dollárban kifejezett árfolyamához vagy a kettő kombinációjához kínálnak kitettséget a befektetők számára. Egy, a Coindesk birtokába jutott dokumentum szerint, a befektetési óriás, egy harmadik féllel, a „Lukka” nevű vállalattal közreműködve vezette be az új indexeket.

Az új instrumentumok még szélesebb kör számára hivatottak jobban elérhetővé tenni a kriptovaluta befektetéseket, feltehetően tovább stabilizálva a sajnos még mindig elég magas volatilitású kripto árfolyamokat. Az idősebb vagy konzervatívabb befektetők sokszor nem szívesen kereskednek sem kriptovaluta tőzsdén keresztül, sem különböző kisebb online platformok által kínált derivatív ügyleteken keresztül, így korábban még akkor sem fektettek bitcoinba, vagy ethereumba, ha láttak benne üzleti lehetőséget. Egyszerűen nem volt elérhető lehetőség a számukra elfogadhatónak és megbízhatónak tekintett platformokon.

Ezt a piaci rést meglátva a Bloomberg már korábban kijött a saját kriptovaluta indexeivel, amelyeken keresztül az új generációs fintech platformokat kevésbé elfogadó közönség is kedvére fektetheti a pénzét kriptovalutákba.

A kérdésekre válaszolva az S&P kifejtette, hogy az indexek értékét a partnercég Lukka által kidolgozott és üzemeltetett „Fair Market Value Pricing” (Tisztességes piaci értékű árazás) algoritmus fogja meghatározni, a hagyományoktól eltérően pontokban és nem dollárban kifejezve. Az induláskor az SPBTC index értéke 7611 pont, az SPETH index értéke 24811 pont, az SPCMC index értéke pedig 5617 pont volt.

Előnye: befektetői bizalom

A számadatokat látva, sok olvasó vakarhatja a fejét, hogy miért is kapott az ethereum index háromszor nagyobb pontszámot, mint a bitcoin alapú index, amikor a bitcoin tényleges értéke 55,000 dollár körül mozog, míg az ethereumé csupán 3,200 dollár fölötti.

Mint ahogy elhangzott, az S&P valamilyen nem publikus saját algoritmus alapján határozta meg a pontszámokat, amiknek az értéke nem áll összefüggésben a mögöttes digitális érme értékével, csupán a pontszám százalékos változása követi az adott kriptovaluta árfolyamának százalékos változását.

A valóságban persze a mindenkori árfolyamtól pozitív/negatív irányba néhány százalékos eltérések arányaiban elképzelhetőek, azonban összegezve tulajdonképpen egy egyszerű, a bitcoin és az ether árfolyamát követő derivatív termékről van szó, aminek tulajdonképpen egyetlen előnye az, hogy egy közel egy évszázada aktív, az egész világon elismert befektetési ház adja hozzá a nevét, így olyan befektetők is hajlandóak lehetnek ezekbe az indexekbe fektetni, akik közvetlenül kriptotőzsdén keresztül soha nem vásárolnának az érmékből.

 

Kapcsolódó:

Bloomberg elemző: a Bitcoin nyerésre áll az elfogadottsági versenyben

Öt évet jósol a Visa vezérigazgatója a bitcoin széleskörű elfogadottságáig

Hol is tart a bitcoin elfogadottság?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük