Infografikán a bankokon keresztüli vs. kriptovalutákkal elkövetett pénzmosás

Világrengető újdonságot nem írunk azzal, ha kijelentjük, az euróban, dollárban, forintban elkövetett pénzügyi csalások és a nemzetállamok adóbevételeinek csorbítása a szuperelit, a maffia és az oligarchák által offshore cégeken keresztül, inkább a hagyományos pénzügyi rendszer repertoárjának szerves tartozéka.

Gondoljunk csak a pár évvel ezelőtt nagy vihart kavart Panama-papírokra, amik felfedik a szuperelit adóelkerülési és pénzmosási praktikáit (aktív banki közreműködéssel) és egy olyan gusztustalan világot tárnak elénk, amikre hétköznapi ember csak undorral tud gondolni.

Christine Lagarde és a többi boomer generációs bankár ezzel szemben többször azt hangoztatta, hogy bizony a kriptók a legideálisabb eszközök a vagyon eltüntetésére. Messze nem igaz, elég csak az alábbi infografikára pillantani.

A Tookitaki vállalati megfelelési szoftvereket fejlesztő szervezet összegyűjtötte az elmúlt 10 év legnagyobb pénzmosási botrányait. Elképesztőek a különbségek. A Bloomberg jelentése szerint a bankok minden évben legalább 2000 milliárd dollárt mosnak a klienseik nevében mialatt a kriptókkal elkövetett csalások alig érik el az évi 2.8 milliárd dollárt.

Melyik szektor is szorul akkor reformra?

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.