Inkább a párna? 41 német bank kínál negatív kamatot a betétekre

Gyorsan emelkedik a betétekre negatív kamatot kínáló német bankok száma. Legalább 41 kisebb-nagyobb bankról van szó. Értesülések szerint ebből 7 már nem csak a nagybetéteseket sápolná, hanem a kis összegű betétekre is negatív kamatot vet ki.

A németországi bankok egyre növekvő számban hárítják át a negatív kamatlábak jelentette extra költségeket az ügyfeleikre, amit a bankok bankjának, az Európai Központi Banknak (EKB) kamatpolitikája váltott ki. A Verivox német fogyasztói termék-összehasonlító portál közleménye szerint 800 bank kamatpolitikáját vizsgálta, amiből 41 él negatív kamattal. Tavaly novemberben a szám még csak 21 volt.

A listán szereplő bankok mellett az összehasonlító portál számos más bankot is talált, amelyek egyébként ingyenes napi folyószámlákra is díjakat számítanak fel, ezzel ténylegesen negatív hozamokat eredményezve az ügyfeleiknek. Megint más bankok ugyan bevezetik a negatív kamatokat, de arról ‘elfelejtik’ tájékoztatni az ügyfeleiket, áll a közleményben.

A legtöbb bank csak a nagybetéteseket (100 000 eurónál magasabb) sújtja negatív kamatokkal, de van 7 olyan is, ami az összeghatár alatt is alkalmazza azt.

Azt ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a negatív kamatlábak egyelőre csak az új ügyfelekre vonatkoznak, mert ha egy bank arra kötelezné a meglévő ügyfeleit, hogy kényszerítő kamatot vessen ki a betétekre, akkor arról először az ügyfél hozzájárulásával kell rendelkeznie.

Ezt egy regionális bíróságon mondták ki ítéletként még 2018-ban, miután a Volksbank Reutlingen bank a szokásos díjakon túl -0,5% -os kamatot próbált kivetni a meglévő 10 000 euró feletti betétekre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük