Innen lesz szép talpra állni: kínlódik a ZEC

A Zcash (ZEC) komplikált kriptográfiai technológiát használ a teljes névtelenség elérése érdekében. A kriptopénzt használók kiléte (hacsak a felhasználó nem akarja) kideríthetetlen és nem kapcsolható Zcash tranzakciókhoz. Ám e tulajdonsága, szemben a Moneróval vagy a Grinnel, a ZEC-nél nem alapértelmezett aminek következménye, hogy a Moneróval ellentétben, nem tudott különösebben elterjedni. Közben az Egyesült Királyságban több magas likviditású kriptotőzsde delistázta a coint (Coinbase UK, CEX) a szabályozói figyelmeztetések eredményeképp.

Az elmúlt két évben a ZEC kriptopénz árfolyama folyamatosan zsugorodik és mára elvesztette ATH értéke 97%-át. Mialatt 2018. januárban még 900 dollár volt a ZEC, mai árfolyamon csak 31 dollárt ér (igaz, egy 6%-os napi erősödés után. Sajnos a múlt év medvepiacához képest is elvesztette értéke felét.

ZEC/USD, 1 hetes, Kraken | TradingView

A likvid tőzsdék delistázása rányomta a bélyegét a ZEC kriptopénz napi kereskedési volumenére is. Az elmúlt évek 300 millió dolláros napi volumene (hamissal együtt) mára 150 millióra süppedt és ott kezd el stabilizálódni.

A Zcash aktív tárcák száma is visszaesőben, a 2017. decemberi közel 100 ezres aktív tárcaszámról mára 10 000 köré esett a szám. Közben ugyanez nem mondható el más kriptovalutákról. Például a DASH (mely szintén rendelkezik privacy karakterisztikákkal) 2018 nyara óta folyamatosan növelni tudta az aktív felhasználóinak a számát és mára 100 000 körüli aktív tárcát számlál.

ZEC DASH aktív tárcák számának változása | CoinMetrics

A DASH felfutását segíti a központi alapból támogatott fejlesztési stratégia és a Venezuelában kivívott előkelő alternatív fizetőeszköz pozíció. A hiperinflációval sújtotta országban ugyanis több száz üzlet fogad el DASH-t (bitcoin mellett). Az érdekes viszont, hogy az aktív tárcák számának növekedését nem követte le az árfolyam változása, ugyanis az elmúlt hónapokban 50 dollár körül kereskedik. Ez még mindig nagyon messze van az 1640 dolláros csúcsárfolyamától.

Kapcsolódó hírek: