Interjú David Chaum kriptográfussal: ilyen lesz a blokklánc egy év múlva

David Chaum kriptográfus már többször is a figyelem központjába került, mint a blokklánc egyik legsikeresebb kutatója, az adatvédelem szószólója, az első digitális valuta – az e-cash – alapítója és a lenyomozhatatlan xx hálózat megálmodója. A Cointelegraph nemrégiben készített egy interjút, melyben néhány fogós kérdéssel bombázta a kriptográfia úttörőjét. Lássuk, miként gondolkodik a blokklánc technológia jövőjéről a legendás David Chaum.

Ön szerint milyen trendek fogják uralni a blokklánc szektort a következő 12 hónapban?

„Jelenleg a nem helyettesíthető tokenek a legmenőbbek. Szerintem ugyanakkor a következő 12 hónapban azt fogjuk észre venni, hogy az emberek végre értékelni fogják, mi is az az igazi decentralizáció. Amikor pedig rájönnek majd, hogy nekik is van helyük az asztalnál, hogy birtokolhatják és részt vehetnek az entitás irányításában, rengeteg innovációt és tömeges elfogadást fogunk tapasztalni a blokklánc szektorban. Az emberek felismerik majd, mennyi pénz áramlott a szektorba az elmúlt öv évben, és maguk mögött hagyják majd a hamis prófétákat.”

Mi a leginnovatívabb felhasználási módja a blokkláncnak, amit valaha is megismert?  

„A Satoshi Vision – a gazdasági tevekénységekben való részvétel joga és felemelkedése. A pénz a szabadság és a demokrácia ösztönzéséhez kötődik azáltal, hogy biztosítja a politikai szabadságjogok jelenlétét és annak gazdaságilag támogathatóságát.”

Kiket érdemes követni a Twitteren – és miért?

„@Defi_Dad az egyik legújabb kedvencem. Rendkívül éleslátó. Kiegyensúlyozottan és őszintén van jelen egy olyan térben, amely közismerten tele van félnótásokkal.

@rogerkver egy látnok, aki nem kap elég elismerést az emberek megsegítéséért. Ő az egyik fő oka annak, hogy a tömeges elfogadás felé vezető úton tartunk.

@snowden minden adandó alkalommal igazat mond és szembe száll a hatalommal. Nem fél kimondani a véleményét.

@danheld éleselméjű, semmit sem hagy figyelmen kívül. Mindenkinek követenie kellene őt – zseniális elme.

@laurashin ujja mindig a kriptók pulzusán van, ő a szektor Barbara Walters-je.”

Meséljen a kedvenc sportcsapatáról és a legemlékezetesebb pillanatról, ami azzal kapcsolatos. Ha nem sportrajongó, válasszon egy filmet és egy ahhoz kötődő momentumot!  

„A 2001: Űrodüsszeia utolsó fejezete elég volt ahhoz, hogy aggódva forduljak a digitális jövő felé. Az elsők között néztem meg, és nyilvánvalóan nagy hatással volt rám.”

Milyen volt a középiskolában?

„Hmmm… Sok időt töltöttem az UCLA-n. Az az igazság, hogy úgy döntöttem, inkább az UCLA-n pengetem napjaimat, minthogy középiskolába járjak. A 60-as években még meg volt a szabadságjogunk ahhoz, hogy ilyen dolgokat csináljunk.”

Mi dühíti Önt fel a legjobban?

„Az emberek, akik nem veszik észre, hogy a demokrácia nem magától értetődő. A társadalmunk egészsége nem adott. Dühít, hogy nem elegen aggódnak a minket fenyegető dolgok miatt. Ebben a valóságban, ahol az információ és a média nyilvánvalóan manipulálva van, olyan sok elrontott végkimenetelt látunk, amit egyikünk sem akarna, józan paraszti eszünk ugyanakkor elvesz mindennek sűrűjében.”

Egy üzenet a blokklánc közösség számára:

Vége. Minden globális és decentralizált. A kormányoknak, a vállalatoknak még fel kell zárkózniuk, de megtörtént. Mi egy globális közösség vagyunk. A kormányok azt hiszik, hogy a blokklánc és a kriptók jövője kérdéses – már nem az. Itt van a jövő. Most. Megérkezett. Megtörtént.”

Forrás