Novemberben indul a lenyomozhatatlan XX hálózat

November 8-án indul a mainnet a legendás kriptográfus, David Chaum lenyomozhatatlan hálózatán. Az XX network közösségi médiát, üzenetküldő szolgáltatást is tartalmaz a saját fizetőeszköze, az xx token mellett.

Az xx egy olyan hálózat, amely lehetővé teszi azt, hogy az emberek lenyomozhatatlanul tudjanak kommunikálni egymással. A felhasználói adatokhoz még a hatóságok vagy a személyes adatokat gyűjtő cégek sem férhetnek hozzá.

Elixxir platformjára épülő üzenetküldő dapp a titkosított beszélgetések mellett még a felhasználók metaadatait is titkosítja. A felhasználók által generált metaadatokat a legtöbb szoftver és mobilos alkalmazás megőrzi, ami rengeteg információt jelent a felhasználókról. Ezeket a metaadatokat harmadik felek is megszerezhetik, amiből mintákat és következtetéseket vonhatnak le az életünkről. Az Elixxir cMix hálózata egyszerre kínál magas fokú titkosítást, alacsony késleltetési időt és magas tranzakciószámot a skálázhatóság érdekében.

Dr. David Lee Chaum elismert kriptográfus, aki az adatvédelmi technológiák területén igazi úttörőnek számít és a digitális pénz feltalálójaként óriási ismertségre tett szert. Dr. Chaum volt az első, aki a metaadatok védelmére szolgáló megoldást javasolt még 1979-ben. 1982-ben a Kaliforniai Egyetemen végzett, ahol disszertációjában a világon elsőként ő javasolt blokklánc protokollt erre a célra.

1995-ben Chaum cége, a Digicash létrehozta az első digitális valutát az e-cash segítségével. A neves cypherpunk egyszer azt nyilatkozta, hogy az internetes technológiák olyan dokumentációs társadalmat hoznak létre, amelyben a kormány információt gyűjt minden egyes személyről. Nyomon követi az embereket, azok jövedelmét és pénzköltését.

Forrás: Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük